Европейски ден на спорта следващия петък в Русе

1
Ученици ще се включат в различни състезания, демонстрации, групови тренировки и забавни игри, посветени на здравословния живот и опазването на околната среда
Ученици ще се включат в различни състезания, демонстрации, групови тренировки и забавни игри, посветени на здравословния живот и опазването на околната среда

На 24-и септември тази година за седми пореден път ще се проведе Европейският ден на спорта в училище.

Инициативата, която се реализира всеки последен петък на септември и се координира от сдружение БГ Бъди активен, ще бъде отново подкрепена от Областната управа в Русе. Целта на начинанието е да запознае децата с нови възможности за спортни занимания, да насърчи интереса им към здравословния начин на живот и да ги мотивира да се движат редовно. „Спортът е начин на живот, той ни дава сила и ни прави по-здрави. Спортът възпитава и ни учи на толерантност един към друг. Той е модел на поведение и ни кара да се държим по-рационално.“, коментира областният управител Борислав Българинов.

Общо над 400 училища от България се очаква да участват в инициатива, като ще предложат на учениците си различни състезания, демонстрации, групови тренировки и забавни игри, посветени на здравословния живот и опазването на околната среда. Всяко училище само ще избира и организира конкретните занимания за децата, спортовете, които ще бъдат представени, а училищата с най-разнообразна програма в празника ще могат да кандидатстват за наградата „Най-активно училище на 2021“, като попълнят отчетна форма след провеждане на събитието.

Припомняме, че през миналата година повече от 1900 ученици и 141 преподаватели от 14 учебни заведения на територията на област Русе се включиха в инициативата, а Областната управа в крайдунавския град бе сред отличените партньори за активно съдействие.

Подробна информация за събитието може да бъде открита на сайта на сдружение „BG Бъди активен“ – www.bgbeactive.org, където всяко училище може да попълни и форма за регистрация.

През тази година новата допълнителната тема на кампанията е “Активни пространства” и как дворът на училището, може да подтиква децата към повече физическа активност. Училищата ще бъдат поканени да преосмислят училищната база като инструмент за мотивация на децата да се движат повече чрез различни асфалтни игри, артистични и креативни намеси и доза изобретателност. С помощта на тебешири, малко боя или други методи училищните стълби и плочките в двора могат да бъдат активен атракцион в ежедневието на детето.

Другата допълнителна тема през тази година в училищния празник на спорта отново ще бъде опазването на околната среда. Координаторите са разработили идеи за различни физически игри, посветени на намаляването и рециклирането на отпадъци, които училищата могат да осъществят. За участващите училища са предвидени различни напътствия и информационни материали, които ще улеснят работата им.

Самата регистрация за включване в инициативата може да бъде извършена ТУК

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Как кръстихте децата? - Едното на дядо му Деню - Денис, а другото на дядо му Пеню...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари