Европейска нощ на учените в Русе

2

Русенска търговско-индустриална камара отново ще бъде регионален организатор на събитията в Русе, където културни и научни институции ще отворят врати за широката публика.

Партньори и любезни домакини на голяма част от събитията в града ще бъдат Регионална библиотека „Любен Каравелов“, Регионален исторически музей и Русенски университет „Ангел Кънчев“. По време на нощта ще малки и големи ще имат възможност да наблюдават „Химични чудеса по тъмно“ с Корпуса по бързо гърмене.

За най-малките е предвидена в сградата на библиотеката и „Разходка сред звездите” чрез невероятна 360-градусова прожекция на филми за космоса и природата. Заедно със своите родители, те могат да наблюдават Космическо шоу с течен азот подготвено от „Щурата лаборатория“. В духа на Европейската година на културното наследство, Регионалният исторически музей е подготвил множество интересни презентации, които ще заинтригуват малки и големи.

Практически демонстрации ще представят изработването на праисторически глинени съдове, и отливки на макети. Специалисти от музея ще проведат и практически уъркшоп на тема „Дерматопластика и природни форми“. Ще бъдат изнесени и разнообразни публични лекции, които ще представят жените-спортистки на Русе през 20-ти век, еко-гастрономичното стопанство, глобалната заплаха на инвазивните видове, и други.Благодарение на катедра „Телекомуникации“ на Русенския университет, посетителите ще навлязат смело във високите технологии на обектната дигитализация с фото-камери и 3D скенери.

Предвиждат се и практически демонстрации по 3D сканиране, 3D принтиране, работа с дронове, използване на професионални очила за виртуална реалност (HTC Vive), представяне на 3D принтирани модели на артефакти и на обекти и др.Наред с организираните събития, Русенска търговско-индустриална камара кани всички русенци да представят своето виждане за света на науката.

За целта са обявени няколко конкурса, които по традиция се провеждат в периода преди Европейската нощ на учените с краен срок за кандидатстване 20 септември, а категориите са:

REFRESH Фото и видео – снимка/селфи/видео с мобилен телефон за науката около нас
REFRESH Touch – рисунки от деца и младежи със слухови увреждания за начина, по който те се виждат в науката. 
REFRESH Voices – серия от аудио записи на научни теми, специално за хора с увредено зрение 
REFRESH Момичета в науката – есета от момичетата как те се виждат в науката и технологиите.

Целта на Европейската нощ на учените е да вдъхнови младите хора за реализация в областта на науката, образованието и иновациите. Инициативата се провежда в рамките на проект REFRESH (Relate, Experience, Find Research Everywhere and SHare) - 20-месечен проект, финансиран от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020“.

В проекта участват 21 основни и 27 асоциирани партньори от цялата страна, с мащабна програма в 14 селища на територията на България.

Събитието ще се състои на 28 септември. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари