Европарламентът ще проведе извънредно изслушване заради Афганистан

0
Поканен е върховният представител на ЕС по външната политика и политика на сигурност Жозеп Борел
Поканен е върховният представител на ЕС по външната политика и политика на сигурност Жозеп Борел

Поканен е върховният представител на ЕС по външната политика и политика на сигурност Жозеп Борел

Комисията по външни работи на Европейския парламент, заедно с делегацията на ЕП за отношенията с Афганистан, ще проведат спешно изслушване за ситуацията в тази страна на 19 август, на което е бил поканен върховният представител на ЕС по външната политика и политика на сигурност Жозеп Борел, съобщи в сряда пресслужбата на Европейския парламент, цитирана от TACC.

„В резултат на развиващите се събития в Афганистан Комисията по външни работи и делегацията на ЕП за отношенията с Афганистан ще проведат спешно съвместно заседание на 19 август, на което е поканен върховният представител на ЕС по външната политика и политика на сигурност Жозеп Борел“, се казва в изявлението.

На 16 август ръководителят на Комисията по външни работи на Европейския парламент Дейвид Макалистър публикува съвместно изявление с група депутати от ЕП, в което призовава ЕС да разработи стратегия за Афганистан, която ще включва предоставяне на убежище на афганистанските граждани бягащи от страната. Освен това в изявлението се изразява загриженост, че в случай на бездействие на ЕС, Русия и Китай ще запълнят политическия вакуум в Афганистан.

Външните министри на ЕС, председателствани от Жозеп Борел, проведоха видеоконференция за Афганистан на 17 август, в края на която признаха, че движението на е спечелило победа в тази страна и потвърдиха необходимостта от установяване на контакти с новите власти на страната, но отбелязаха, че не възнамеряват да ги признаят, ако в Афганистан не бъде създадено правителство на национално единство и не се зачитат основните права на човека. Те подчертаха, че основният приоритет на ЕС сега е евакуирането на останалите служители от неговия персонал и местни граждани, които са работили с европейските страни.

Външните министри на ЕС също подкрепиха предоставянето на хуманитарна помощ на Афганистан без предварителни условия, но предупредиха, че всякаква икономическа помощ от ЕС ще зависи от действията на новите власти на страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари