Европа ще рухне като Римската империя?

0
Марк Рюте: Трябва да спрем този поток мигранти, които пристигат в Европа
Марк Рюте: Трябва да спрем този поток мигранти, които пристигат в Европа

Европа рискува да рухне подобно на Римската империя заради кризата с мигрантите. Това заяви холандският премиер Марк Рюте, чиято страна от януари 2016 г. поема ротационното председателство на ЕС, предаде белгийския вестник L’Echo.

„Трябва да спрем този поток мигранти, които пристигат в Европа. Не можем да продължим с настоящите равнища“, предупреди Рюте, цитиран от EU Observer.

Между страните в ЕС има много разногласия за начините за справяне с наплива на стотици хиляди сирийци, иракчани, еритрейци и други мигранти, напуснали страните си, за да дойдат в Европа.

„Първият етап е да се уверим, че границите са добре контролирани. Римската империя ни го показа и всички ние го знаем – големите империи рухват, ако границите им не са добре защитени, каза холандския премиер, цитиран от британския в. Financial Times.

Рюте говори пред малка група журналисти, поканени от Брюксел, предвид предстоящото холандско председателство на ЕС през първата половина на 2016 г. Правителството се готви да поеме председателството на Съвета на ЕС през януари, а решаването на мигрантската криза е един от главните приоритети по време на 6-месечния му мандат.

Запитан за възможно споразумение между ЕС и Великобритания, с което да се избегне евентуален Brexit, Рюте заяви, че не е сигурен, че такова може да бъде сключено до края на годината.

Министърът на външните работи Берт Кьондерс пък призова да се предприемат необходимите мерки, които да запазят Шенгенското пространство. Колегата му Йерун Дайселблум, който ръководи холандското министерство на финансите и Еврогрупата предупреди, че една малка група страни от ЕС, вкл. и Холандия, може да бъдат принудени да образуват „мини-Шенген“, ако кризата с мирантите не бъде разрешена. 

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари