Европа може да изгори, преди да бъде наводнена от цунамита

2
Докато ЮНЕСКО предупреждава за почти 100% шанс цунамитата да се окажат основният проблем за страните от Средиземноморието в следващите 30 години, те първо ще трябва да се преборят с настоящите пожари
Докато ЮНЕСКО предупреждава за почти 100% шанс цунамитата да се окажат основният проблем за страните от Средиземноморието в следващите 30 години, те първо ще трябва да се преборят с настоящите пожари Снимка: SDIS33/FRENCH FIRE SERVICE

Пожарите изпревариха цунамито, за което ЮНЕСКО предупреди

Хиляди пожарникари продължават да се борят с нестихващия огън в горите на Португалия, Испания и Франция, а горещата вълна не показва признаци на отслабване, съобщи Би Би Си, цитирана от 24 часа. На фона на все по-плашещата картина, която вече взе стотици жертви, комитетът за извънредни ситуации на Обединеното кралство ще се срещне след предупреждение за опасни жеги, а България побърза да изпрати в Гърция втори екип, който да помага за овладяването на пожарите.

По всичко личи, че докато ЮНЕСКО предупреждава за почти 100% шанс цунамитата да се окажат основният проблем за страните от Средиземноморието в следващите 30 години, те първо ще трябва да се преборят с настоящото изпепеляване на десетки хиляди акра гори.

В Северна Португалия пилот загина, след като самолетът му с водна бомба се разби близо до испанската граница, а властите съобщиха за над 650 души, починали заради жегите само през последната седмица.

В Югозападна Франция над 12 000 души са евакуирани заради опустошителни пожари. Горещите вълни стават все по-чести, по-интензивни и продължават по-дълго поради климатичните промени, предизвикани от дейността на човека.

Горящи дървета на фона на пожар в Ландирас, който продължава да се разпростира в района на Жиронда, Югозападна Франция.

Нови температурни рекорди очаква Френската метеорологична служба, а през неделния ден прогнозите за южната част на страната бяха до 41°C. Късно в събота страната обяви оранжева степен на тревога в още 22 региона предимно по атлантическия бряг.

Жителите на засегнати селища са настанени временно в приюти, след като се наложи да напуснат домовете си, тръгвайки дори без багаж. Някои от тях описват видяното като “постапокалиптично”. Вътрешният министър Джералд Дарманин каза, че досега пожарите са изгорили 25 хил. акра земя и похвали “забележителната смелост” на пожарникарите.

 

Междувременно в Алпите катерачите са призовани да отложат пътуванията си до най-високия връх в Западна Европа Монблан, защото има риск от падане на камъни заради “изключителни климатични условия”.

От вторник температурите скочиха до 47°C в Португалия и над 40°C в Испания, оставяйки провинциите сухи до кости и разпалвайки пожарите.

Португалските синоптици казват, че температурите ще продължат да са над 40°C, преди да паднат през следващата седмица. След опустошителните пожари през 2017 г., при които загинаха 100 души, Португалия отчита най-големите си загуби на земя през настоящата година - 75 хил. акра.

Горски пожар гори през нощта в Алхаурин ел Гранде, Южна Испания на, 16 юли 2022 г.

Евакуирани туристи от южните испански плажове също са били изключително изплашени и са прекарали нощите си в безсъние. Самолети ръсели огнезащитни вещества, докато хеликоптерите пътували до и от брега, за да вземат морска вода и да я изливат над пламъците. “В нашия район имаше около 40 къщи, всички хора бяха наистина нервни и стояха навън или на балконите си, за да наблюдават”, казва британски турист.

Други части на Средиземно море също са засегнати. В Италия правителството обяви извънредно положение заради пресъхналата долина По - най-дългата река в страната на места е само струйка.

В Гърция пожарникарите се борят с огъня в района на Фериза, на около 50 км югоизточно от Атина, и близо до Ретимно, на северния бряг на Крит. Седем села са евакуирани близо до Ретимно. Втори екип български пожарникари е изпратен в Лариса, за да помогне на своите гръцки колеги в случай на възникване на горски пожари. 16 са българите, потеглили за южната ни съседка. Те са от регионалните дирекции “Пожарна безопасност и защита на населението” в Благоевград, София и Пловдив.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари