Еврокомисията: Цените на ваксините са търговска тайна

0
Въпросът стана актуален, след като Бойко Борисов  разкри цените за ваксините
Въпросът стана актуален, след като Бойко Борисов разкри цените за ваксините

Цените на всяка доза ваксина, договорена от Еврокомисията с която и да е компания, е търговска тайна и не се разкрива публично. Логиката е, че така и купувачът, и продавачът могат да постигнат оптимални условия за себе си.

Така отговориха говорителите на ЕК, запитани за цените на ваксините.

Въпросът стана актуален на брифингите, след като премиерът Бойко Борисов каза, че “цените се вдигат със страшна сила. “Пфайзер” бяха 12 евро, станаха 15,50 евро, сега за 2022-а и 2023 г. се подписват договорите на ЕС за 900 милиона ваксини, но вече на цена 19,50 евро.”

Самите договори в тяхната си цялост също не са достъпни. Първият и единствен, който стана публичен, е подписаният от ЕК с “АстраЗенека” през август 2020 г. Публикуването му в края на януари 2021 г. стана по настояване на ЕК. Спорът тогава бе дали фармацевтичната компания изпълнява сроковете си за доставка по договор. От документа обаче бяха заличени клаузите за цената на ваксината, сроковете за доставките и текстове, които могат да разкрият интелектуална собственост.

В края на миналата седмица се появи информация, че ЕК чака одобрение от правителствата на ЕС за започване на преговори с “Пфайзер” за купуването на нови до 1,8 млрд. дози през 2022 и 2023 г. Появиха се твърдения, че цените ще бъдат завишени. Тази информация не може да бъде потвърдена, тъй като цените са поверителни.

Самите договори не могат и да се сравняват. При първоначалните договори - предварително споразумение за покупка, плащанията от ЕС имаха инвестиционен характер, тъй като с тези средства компаниите финансираха изпитанията на кандидат-ваксините.

Досега да обявява публично параметри, които са тайна, си е позволявала само белгийският държавен секретар по въпросите на бюджета Ева де Блийкер. В края на 2020 г. тя публикува в туитър малка таблица с договорените цени, но много бързо съобщението бе изтрито. В него се видя, че доза от “Пфайзер” струва 12 евро, а от “Модерна” - 18 евро.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари