Евродепутати очакват България да има правителство до две седмици

0
Те изказаха това мнение при обсъждането на доклад от посещението им в нашата страна през септември
Те изказаха това мнение при обсъждането на доклад от посещението им в нашата страна през септември Снимка: БТА

Евродепутати от комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи изразиха днес очакване в България да има ново правителство до две седмици.

Те изказаха това мнение при обсъждането на доклад от посещението им в нашата страна през септември.

Заключенията от доклада са подкрепени от широко мнозинство от всички парламентарни групи, уточни евродепутатът София инт Велд, съставител на документа и ръководител на посещението на групата. "Надяваме се до две седмици в България да има ново правителство", добави тя. Посетихме страната преди последните избори, служебното правителство бе решено да използва времето, за да достигне до информация, която да послужи за работата на следващи правителства при борбата с корупцията, поясни Инт Велд, предава БТА.

България е в трудни времена и в преход, но в българското общество има достатъчно решимост за намиране на изход, се посочва в доклада. Допълва се, че сред най-спешните проблеми у нас са справедливото прилагане на законите, особено за борба с корупцията. Преследването на корупцията на високо равнище остава проблем, се допълва в документа.

Евродепутатите заявяват, че въпросът с отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор трябва да бъде разгледан при обсъждането на съдебната реформа, веднага щом политическата обстановка позволява. Те изразяват тревога за свободата и плурализма на медиите, и отбелязват, че у нас се наблюдава голяма медийна концентрация и липса на прозрачност при разпределянето на средствата от държавата и от бюджета на ЕС към медиите. Евродепутатите изразяват загриженост от състоянието на основните права в България заради случаите с реч на омразата и на дискриминация срещу хора от ромски произход, ЛГБТИ+ и представители на други малцинствени групи, а също и от проявите на домашно насилие.

При обсъждането на документа от името на парламентарната група на Европейската народна партия Владимир Билчик изрази надежда за скорошно съставяне на следващото българско правителство. Най-после се очаква да бъдат решени въпросите, останали открити при предишни правителства, заяви той.

От името на групата на Социалистите и демократите Елена Йончева отбеляза, че Европейската комисия се въздържа да приложи всички средства за защита на върховенството на правото. Тя настоя за спешни решения в областта на правосъдието у нас, особено за работата на прокуратурата. Липсата на контрол над главния прокурор стана съвсем явна - ако това не се промени, може да струва милиони евро на българските данъкоплатци, добави Йончева.

От групата на Левите Малин Бьорк подкрепи предложението, когато има достатъчно напредък, наблюдението над държавите от ЕС от страна на евродепутатите да се прекратява. От същата парламентарна сила Клеър Дейли посочи, че ЕК не прави нищо, въпреки че в България се забелязват постоянни нарушения на върховенството на закона. При посещението ви чухме оправдани критики за ролята на главния прокурор, която е в основата на много от проблемите в България. Съжалявам, че в доклада не се говори за македонско малцинство, добави тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Реших да се сдобря с жената. Викам си, що не ѝ купя рокля? Лошото е, че се събуди гадината, точно когато я мерех с рулетката.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари