Евродепутат от ДПС влезе в черен китайски списък

2
Наказанието му е контрамярка на днешното решение на Съвета на ЕС да наложи санкции на китайски функционери
Наказанието му е контрамярка на днешното решение на Съвета на ЕС да наложи санкции на китайски функционери

Българският евродепутат от ДПС Илхан Кючук влезе в черен китайски списък

Той е наказан заедно с още четирима членове на Европейския парламент (ЕП), предаде ТАСС, обяви Сега

Той е член на Комисията за външна политика на ЕП.

Наказанието му е контрамярка на днешното решение на Съвета на ЕС да наложи санкции на китайски функционери заради репресии срещу уйгурите в Синцзян.

Заедно с българина са наказани оше четирима евревродепутати - Райнхард Бутикофер и Михаел Галер от Германия, Михаел Галер, Рафаeл Глюксман от Франция и Мириам Лексман от Словакия. Към тях са добавени нидерландският депутат Сьорд Сьордсма, белгийският депутат Самюел Коголати и латвийският депутат Довиле Шакалене. Освен това в списъка са немският ученАдриан Ценц и шведският изследовател Бьорн Ерден.

Съветът на Европейския съюз одобри днес въвеждането на санкции срещу 11 физически лица и 4 организации заради нарушаване на човешки права

Списъкът бе публикуван в Официалния вестник на ЕС и в него прави впечатление, че за първи път след кървавите събития на пл. "Тянанмън" през 1989 г. Евросъюзът налага рестрикции на представители на Китай.

Санкционирани са Хайлун Джу (секретар на комитета по политическите и правни въпроси в Синцзян-Уйгурския автономен район, от 2016 до 2019 г), неговият наследник на поста Мингшан Уан, Джуджън Уан (партиен секретар и политкомисар на Синцзян), и Чън Мингуо директор на службата за обществена безопасност в Сицзян, както и самата служба.

Евросъюзът ги счита за виновни за осъществяването на мащабна програма за наблюдение, задържане и индоктриниране (отричане от вярата), насочена към уйгурите и въобще хора от мюсюлманското малцинство в Китай.

Китайското външно министерство веднага отвърна, че ще наложи контрамерки срещу 10 лица и четири организации от Европейския съюз, "които сериозно са навредили на суверенитета и интересите на Китай и злонамерено разпространяват лъжи и невярна информация от европейска страна". Списъкът включва петима членове на Европейския парламент (ЕП), заедно с Подкомисията по правата на човека на ЕП и неговата Комисия по политика и сигурност.

Освен на китайци ЕС наложи санкции на двама висши чеченски държавни служители. Аюб Катаев (началник на отдел на руското МВР в гр. Аргюн) и Абузаид Висмурадов (командир на спецотряда "Терек", вицепремиер на Чеченската република и неофициален шаф на охраната на президента Рамзан Кадиров) са ръководели репресии срещу представители на ЛГБТИ обществото в автономната република, както и срещу други лица, за които са подозирали, че са врагове на Кадиров.

ЕС въвежда санкции и срещу партийни ръководители на КНДР: Кьон Тек Йон (министър на държавната сигурност), Ри Йонг Ги (министър на социалното осигуряване) и цялата главна прокуратура на Северна Корея са в списъка заради преследване, изтезания и убийства на дисиденти, а така също за произволни арести, принудителен труд и сексуално насилие над жени.

От Либия под санкции попадат една от милициите (Каният), нейният шеф Мохамед ал Кани и заместникът му Абдеррахим ал Кани. Те са обвинени в масови убийства в град Тархуна и околностите му, които са под контрола на милицията.

Генерал майор Габриел Локуджо от южносуданските отбранителни сили, който е дезертирал през лятото на 2020 г., е отговорен за многобройни въоръжени сблъсъци в и около центъра за обучение Морото. Силите на генерала все още са в района и са отговорни за смъртта на много цивилни, затова той също попада под санкциите на ЕС.

Всички санкционирани нямат право да влизат на територията на ЕС, а банковите им сметки на територията на страните от ЕС (ако имат такива сметки) са замразени. Наказанията са по влязлата в сила на 2 март процедура за защита на човешките права извън ЕС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари