Евродепутат иска разследване за "поглъщането" на български застраховател

0
Ларс Берг заяви, че намира за смущаващо мълчанието на Европейската комисия и европейския регулатор
Ларс Берг заяви, че намира за смущаващо мълчанието на Европейската комисия и европейския регулатор Снимка: Фейсбук

Ларс Берг заяви, че намира за смущаващо мълчанието на Европейската комисия и европейския регулатор

Евродепутатът Ларс Патрик Берг (Германия, Европейски консерватори и реформисти) заяви, че намира за смущаващо мълчанието на Европейската комисия и европейския регулатор след отнемането на лиценза на най-големия автомобилен застраховател в Румъния и подчерта, че ще поиска пълно разследване по случая, предаде EURACTIV.

Берг наскоро отправи въпрос към изпълнителната власт на ЕС за решението на румънския финансов регулатор ASF да отнеме през март лиценза на „Евроинс“ – българска компания, която е най-големият автомобилен застраховател на румънския пазар, която осъди враждебното поглъщане.

ASF твърди, че „Евроинс“ е в несъстоятелност, а „Еврохолд“, българският собственик на Евроинс, настоява, че има достатъчна капитализация. Остава неясно каква е позицията на европейския регулатор.

Берг смята, че това решение е в нарушение на нормалните процедури, по-специално на рамката на ЕС.

Берг посочи, че поведението на ASF в случая с „Евроинс“ „подчертава колко уязвима е Европейската директива „Платежоспособност II“ („Solvency II“).

„Платежоспособност II“ е пруденциалният режим за застрахователните и презастрахователните предприятия в ЕС. Той влезе в сила през януари 2016 г. Комисията описва тази директива като установяване на „рамка за надзор на европейския застрахователен сектор, подкрепяща значението на основан на риска подход за оценка и смекчаване на рисковете“, с „цел за укрепване на защитата на притежателите на полици”.

Действията на румънския регулатор обръщат тази мярка с главата надолу“, каза Берг и добави, че „ASF пренебрегва насоките на българския надзорен орган“ (Българската комисия за финансов надзор, КФН).

Берг обясни, че съгласно „Платежоспособност II“ КФН е съответният надзорен орган за българската застрахователна компания с дейност в друга държава членка и като игнорира нейното мнение, румънската ASF е нарушила чл. 32 от Европейската директива.

Действията на ASF подкопават споразуменията в европейската директива за консултации и информация между надзорните органи на държавите членки“, каза евродепутатът.

По думите му, когато ASF отнема лиценза на „Евроинс“, е знаела, че текат поредица от независими проверки на застрахователя, включително проверка от EIOPA (европейския застрахователен регулатор) – и „просто е отказала да изчака публикуването на тези проучвания”.

Това се нуждае от обяснение“, настоява той.

Според Берг самата основа, на която е действал румънският регулатор, е под въпрос. Той се позова на изявление на говорител на ASF, който на 18 март заяви, че действието срещу „Евроинс“ „не е свързано с икономически причини, а е санкция за поведение“.

Отмъщението не е основание за действие по „Платежоспособност II“. Фактът, че бюрократите в румънската агенция се разстроиха, когато българските собственици на Евроинс отказаха да купят фалирала румънска застрахователна компания, не е причина да действат по този начин. Това трябва да се разследва“, каза Берг.

Ръководството на „Еврохолд“ – холдингът собственик на Евроинс, се оплака от натиск от страна на ръководството на ASF още през 2019 г. да купи румънската застрахователна компания „Сити иншурънс“. Предложението беше направено няколко пъти.

Еврохолд“ отстоя позицията си, като заяви, че „Сити иншурънс“ е фалирала и не струва нито стотинка. От „Еврохолд“ казват, че след като са отхвърлили офертата, са започнали проблемите на „Евроинс“.

Това действие, за което се твърди, че е ръководено от конкретен висш ръководител в ASF, трябва да бъде разследвано. Важно е истината да се знае, затова призовавам за разследване”, каза Берг.

Във въпроса си към Комисията Берг посочва, че отнемането на лиценза „е кулминацията на кампания на ASF срещу „Евроинс“. Помолен да разясни, той каза, че има множество примери как ASF е нарушила изискванията за поверителност в европейската директива чрез избирателно изтичане на информация, свързана с „Евроинс Румъния“.

Румънският уебсайт, Libertatea, публикува информация, подкопаваща „Евроинс“, включително изтичане на материал от предполагаем доклад на EIOPA, който остана непотвърден.

Запитан за ролята на европейския регулатор EIOPA, Берг каза, че както EIOPA, така и Европейската комисия „изглежда са си затворили очите за този случай“.

Особено съм разочарован от начина, по който EIOPA е действал – или не е действал“, посочи той.

Евродепутатът подчерта, че иска да види доклада на EIOPA за платежоспособността на „Евроинс Румъния“.

Не сме видели пълния доклад. Пълният доклад трябва да бъде публикуван. Парламентът, който трябва да преразглежда „Платежоспособност II“, има право да знае какво съдържа той. Икономическата комисия в ЕП, която ръководи прегледа, трябва да изиска пълна сметка от Комисията какво се е случило в този случай“, каза той.

Запитан за проблемите на клиентите и дали смята за честно европейските граждани да търпят трудности поради това, което изглежда лошо управление – на национално и на ниво ЕС, той каза, че „милиони румънски граждани, спазващи закона, е трябвало да намерят друг застраховател и несъмнено да се сблъскат с по-високи разходи за автомобилна застраховка“.

Неизбежно е намаляването на конкуренцията да увеличи разходите на румънския застрахователен пазар. Участниците от други държави членки също могат да се окажат в затруднение, ако попаднат в катастрофа с шофьор, който е изгубил прикритие поради действията на ASF“, каза Берг.

Евродепутатът посочи още, че тъй като наличното обезщетение в случай, свързан с незастрахована кола в Румъния, е много ограничено (споменава се цифра от едва 100 000 евро), такъв нисък таван на обезщетението може да изправи пострадалото лице пред истински трудности.

Запитан дали очаква Комисията да даде правилен отговор и да се ангажира да проведе цялостно разследване по този въпрос, той каза:

За съжаление, Комисията твърде често демонстрира презрение към Европейския парламент, като пуска „половинчати отговори“ на въпросите, отправени от членовете на ЕП“.

Той каза, че ако Комисията избегне въпроса, той възнамерява да призове комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите на Европейския парламент да обсъдят този въпрос и че ще поиска съответният комисар Мейрид Макгинес да се яви пред нея и да даде пълен отчет относно позицията на Комисията по случая и да очертае стъпките, които тя и EIOPA възнамеряват да предприемат по въпроса“.

Няколко други евродепутати също изпратиха въпроси по случая „Евроинс“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари