Евакуират близо 200 животни от остров на Дунав край Сърбия

0
Министерството на земеделието съобщи, че общо 97 крави, 40 телета и 70 коня са били блокирани на Кърчединска Ада
Министерството на земеделието съобщи, че общо 97 крави, 40 телета и 70 коня са били блокирани на Кърчединска Ада Снимка: БТА

Министерството на земеделието съобщи, че общо 97 крави, 40 телета и 70 коня са били блокирани на Кърчединска Ада

Сръбските власти започнаха днес евакуацията на близо 200 животни, които бяха блокирани на речен остров от седмици и бяха изправени пред глад и студ, заради температурите, които паднаха в цялата страна, съобщи Ройтерс, предаде БТА.

Кравите, телетата и конете заседнаха на остров Кърчединска Ада в средата на река Дунав, след като нивото на водата рязко се покачи миналия месец, блокирайки пътя им обратно към брега.

Дунав е най-голямата река в Европа, която преминава през редица държави, включително Сърбия, отбелязва агенцията. Остров Кърчединска Ада се намира на около 50 километра северно от столицата Белград.

Времето беше необичайно топло в Сърбия в продължение на седмици в края на миналата година, а Дунав беше с увеличен обем поради топенето на снега нагоре по течението. Тази седмица топлото време отстъпи място на сняг и мразовит период, който обхвана Балканския регион. Местни фермери в околностите на Кърчединска Ада заявиха, че са били изненадани от покачването на река Дунав през топлия и сух период.

"С влошаващите се метеорологични условия животните са в опасност", заяви Миленко Плавшич, който е собственик на част от добитъка. "Говедата са в опасност. Някои умряха“, каза той. Обикновено, добави той, животните се връщат сами през плитки води и се прибират у дома, на около 10 километра.

"Говедата са гладни, нивата на водата са огромни, така че няма какво да ядат,“ каза той. Местните власти донесоха ограден речен сал, за да бъдат животните в безопасност по време на транспортирането. Ще са необходими няколко пътувания, за да се върнат всички животни.

Министерството на земеделието в сръбското правителство съобщи, че общо 97 крави, 40 телета и 70 коня са били блокирани на Кърчединска Ада.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари