Евакуираха още 57 българи от Израел

0
Български граждани пристигнаха на летище София с евакуационен частен полет от Тел Авив
Български граждани пристигнаха на летище София с евакуационен частен полет от Тел Авив Снимка: МВнР

Български граждани пристигнаха на летище София с евакуационен частен полет от Тел Авив

С евакуационен частен полет от Тел Авив на летище София днес пристигнаха още 57 български граждани. Местата за гражданите бяха осигурени от Министерството на външните работи (МВнР) чрез посолството на страната ни в Тел Авив. Сред успешно изведените от страната са 29 туристи, семейства с малки деца и граждани, намиращи се в особено рискови зони. Някои от евакуираните се спряха пред медиите, за да разкажат за своя път обратно към България.

Добавиха ни в списък за изчакване за няколко дни, каза Радина Димитрова, която живее от 15 години в Държавата Израел. Тя разказа, че градът, в който пребивава – Ашдод се намира на 40 км от ивицата Газа. Гледахме да се приберем максимално бързо, защото имаме две малки деца, посочи Димитрова. Тя отбеляза, че в Държавата Израел е останал баща ѝ.

В Рамат Ган не е толкова страшно, колкото при границите, но е голям тормоз с ракетите, каза Ценка Луканова. Разбира за полета обратно към България от българското посолство. Тя живее в Държавата Израел от 20 години и има двойно гражданство. Луканова разказа, че общината в града, в който живее непрекъснато дава информация на гражданите за спешни телефони за контакт при нужда, както и указания с какво да се запасят. Инструктираха ни да си купим вода, свещи, консерви, радиоапарати на батерии, защото може да спре токът, ако ударят централите, каза тя.

Луканова посочи, че има и други българи, които искат да се приберат. Тя разказа, че имало българска гражданка, която направила собствен списък на хората, които желаят да се върнат в страната.

Ситуацията е много тежка. Някои казват, че Близкият Изток няма да бъде вече същият, каза пастор Иван, който представлява Международно християнско посолство в Йерусалим. Той е бил в Държавата Израел с голяма група туристи от 150 души. Бяхме в Йерусалим, отбеляза той. Няколко пъти ходихме до бомбоубежища. По думите му Йерусалим е едно от най-спокойните места.

От МВнР информират, че ако обстановката позволява, остава възможността за пътуване по маршрута Тел Авив - София с редовни полети на Bulgaria Air и на El Al, както и фериботната линия Хайфа - Ларнака (Кипър).

С реализиране на посочените възможности, на практика всички заявили се към момента краткосрочно пребиваващи в Държавата Израел български граждани ще бъдат обхванати.

Летище „Бен Гурион" продължава да работи с ограничен капацитет и различни авиокомпании изпълняват част от редовните си полети до други държави, информира посолството на България в Тел Авив.

Дирекция „Ситуационен център" към МВнР и Посолството на Република България в Тел Авив изготвят списък на желаещите да бъдат изведени от Държавата Израел български граждани, който ще бъде ползван при евентуален бъдещ полет от страната, посочват още от МВнР.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари