Ето защо недоволни от изборите ще са всички

1
И президентът сигурно ще е огорчен от отговора на въпроса, който постави часове преди изборите - “Кому да поверим бъдещето си?”
И президентът сигурно ще е огорчен от отговора на въпроса, който постави часове преди изборите - “Кому да поверим бъдещето си?” Снимка: cherveno.bg

Ето защо всички ще са недоволни от изборите

Победителите ще са недоволни, защото, въпреки че са първи, при разпределението на силите в 45-ото народно събрание почти невъзможно ще е да се намери управленска формула за коалиция, пише 24 часа.

Вторите няма да са щастливи, че не са първи. И че също като победителите трудно ще намерят червената формула за устойчиво мнозинство.

Първите и вторите заедно ще изпитат горчивината, че няма да могат да направят заедно коалиция, колкото и тя вероятно да е най-работещата формула в подобна ситуация. Клетвите за отказ от подобен брак по сметка са толкова силни, че ще е неудобно от свои и чужди да го направят.

Третите (а може би четвърти, според едни социолози се колебаят) - за ДПС става дума, ще са недоволни, че никой не иска да се коалира с тях. Поне официално.

Третите, (а може би четвъртите, според други социолози), - за Слави Трифонов този път става дума, ще бъдат разочаровани, че концертът “Къде си, вярна ти, любов народна?” и малката телевизия не са концертът и голямата телевизия, които лесно заменят отсъствието на предизборна кампания с повече гласове на 4 април.

Четвъртите, петите и т.н. ще са неприятно озадачени какво се случи, че онази енергия от протестите се е свила и изтича като пясък между пръстите им, вместо да ги възкачи триумфално във властта. И ще стискат палци, ако са вътре в парламента, рулетката да завърти Румен Радев.

И президентът сигурно ще е огорчен от отговора на въпроса, който постави часове преди изборите - “Кому да поверим бъдещето си?”

Че неговият отговор се е разминал с отговора на българските избиратели. От изявлението му съдим, че вече не смята, че вирусът е “вирусче”, но и не смята за грешка ранната дата на изборите, която избра - “отлагането не е решение”.

От изборите ще са недоволни гласувалите българи, които ще изпитват фрустрация, че са си направили труда да отидат до урните, а резултатът не е този, който са си представяли и който ще им гарантира относително спокойствие за живота и бизнеса през следващите месеци.

Негласувалите ще окупират социалните мрежи, за да се оплачат, че и при този вот не са намерили за кой да пуснат бюлетина.

И при толкова много недоволни в неделя вечер, когато излязат резултатите от пуснатите бюлетини, ще се заговори как вотът е недостатъчно представителен, изкривен, купен, контролиран, опорочен и т.н. И ще валят нови прогнози - този път за предсрочни избори заедно с президентските наесен.

Всъщност, за да функционира демокрацията, трябва да се научим да уважаваме резултатите от изборите, дори и да не ни харесват. Това е важното, всички други емоции нямат значение.

Важно е тези, които спечелят някаква част от народната любов, да намерят начин страната да продължи съществуването си, като се смирят малко и да спрат да страдат, защото резултатите ще бъдат такива, каквито са. И да предолеят партийния егоизъм.

В крайна сметка ние, българите, сме от щастливата част на човечеството и имаме право да гласуваме. Което е висше благо, но за да му се радваме напълно, трябва да се научим да уважаваме резултатите от изборите.

Дори и да се разминават с очакванията ни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук