Ето как е изглеждал "Бащата на човечеството"

0
"Бащата на човечеството" от вида Хомо сапиенс е живял преди 239 хил. години
"Бащата на човечеството" от вида Хомо сапиенс е живял преди 239 хил. години

Лицето на първия мъж беше възстановено след мащабно ДНК изследване в Исландия, съобщи в. "Дейли Мейл". "Бащата на човечеството" от вида Хомо сапиенс е живял преди 239 хил. години, установиха данните от научния труд.

Учени са успели да извлекат най-пълния комплект геноми, принадлежащи на един и същи народ, благодарение на хилядолетната изолираност на хората, живеещи в Исландия. Данните показват изненадващи мутации у тях, както и това, че най-старият им общ прадядо не е живял преди 340 хил. години, както досега се предполагаше. Научният ръководител на уникалното изследване Кари Стефансон обясни, че свършената работа е нещо много повече от "молекулярно национално селфи" Той посочи, че генетичните проучвания ще спомогнат за по-точното диагностициране и на редки болести. Исландия е идеална за провеждане на генетични изследвания тъй като е заселена от малка група европейци преди около 1100 г., които се множат в почти пълна изолация през следващите десет века. Това лишава исландското население от генетично разнообразие и го прави много добър сравнителен материал.

Осем процента от изследваните притежават ген, който не функционира изобщо. Намерени са и такива, които повишават риска от чернодробни заболявания и Алцхаймер. Изследователите смятат, че данните, извлечени от гените на исландците, могат да доведат до ефикасно лечение при някои тежки диагнози. Освен еволюционните разкрития, изследването ще спомогне за откриването на мутирали гени, които защитават дадена група хора от определени болести. Генетиците от други части на света обаче не са уверени в представителността на събраните данни. Ръководителят на исландската студия смята, че на участниците в изследването трябва да се предостави здравна информация, открита в собствените им гени.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари