Еслица Попова откри нова експозиция в Екомузея

1

 Визуалната артистка Еслица Попова откри в Русе нова експозиция в русенския Екомузей с аквариум

„Когато създавам творбите си, виждам световете на героите ми. Чувам звуците, които те издават или сред които се раждат. Докато мигрантите от картините ми се движеха от един контитент на друг, а революционерите от Гваделупа биеха своите ритуални барабани, избухна войната в Украйна. И реалността нахлу в тези светове, преобърна ги“.

Това каза снощи визуалната артистка Еслица Попова при откриването на изложбата й „Тук и Там. Термометър на социалната държава“ в русенския Екомузей с аквариум. Експозицията включва гигантски маслени платна, рисунки, анимация, инсталации.

„Опитах се да впиша изложбата в общото звучене на Екомузея, да я продължа като още една диорама на въобразените светове“, каза Еслица.

Изложбата на Еслица Попова се вписва в усилията ни да водим диалог с местните общности, да показваме онова, което ги вълнува и е значимо за тях. Така социално ангажираното изкуство на Еслица влиза в диалог с инсталацията на Антоний Софев, която посреща посетителите в Екомузея, за да им напомни за екопротестите в Русе от 80-те години на ХХ век, които провокираха първите демократични промени в България“, каза директорът на Регионалния исторически музей проф. Николай Ненов.

Проектът на Еслица Попова „Тук и Там. Термометър на социалната държава“ става възможен с подкрепа и финансиране от Програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“ и с изключителната подкрепа и домакинство на Регионален исторически музей Русе

Изложбата ще остане в Екомузея в Русе до средата на април 2022. Родена през 1965, Еслица Попова завършва Националната художествена академия в София. Живее на карибския остров Сен Мартен, работи в различни жанрове и езици. Днес твори в Русе и в Нисово, в каньона на река Русенски Лом. Рисува с моливи, масло и пастели, шие, реже, изрязва хартия, изтегля и оформя вълна. Визуален артист, проектите й са в сферата на видео, инсталация, пърформанс, сценография. Прави анимация. През 2021 изложбата й „Изтъкани от българска въ̀лна“ беше създадена с подкрепата на НФК специално за Екомузея с аквариум в Русе, а след това беше представена в различни галерии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари