ЕС спря излъчването „Русия днес“ и „Спутник"

0
Европейският съюз прие санкции срещу активите на Кремъл, използвани за дезинформация и манипулиране на информацията
Европейският съюз прие санкции срещу активите на Кремъл, използвани за дезинформация и манипулиране на информацията Снимка: Shutterstock

Европейският съюз прие санкции срещу активите на Кремъл, използвани за дезинформация и манипулиране на информацията

След съобщението, направено от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен в неделя, Съветът на Европейския съюз взе решение да преустанови, считано от днес, разпространението на държавните канали за дезинформация „Русия днес“ и „Спутник“ в целия ЕС, съобщиха от Европейската комисия.

Председателят Фон дер Лайен заяви: "В тези времена на война думите са от значение. Свидетели сме на масова пропаганда и дезинформация относно тази скандална атака срещу една свободна и независима държава. Няма да позволим на апологетите на Кремъл да сипят токсичните си лъжи, оправдаващи войната на Путин, нито да сеят семената на разделение в нашия Съюз."

Върховният представител и заместник-председател Жозеп Борел заяви: "Кремъл систематично прилага манипулирането на информацията и дезинформацията като оперативен инструмент в нападението си над Украйна. Това също така представлява значителна и пряка заплаха за обществения ред и сигурността на Съюза. Днес предприемаме важна стъпка за спиране на манипулационните операции от страна на Путин и слагаме край на разпространението в ЕС на контролирани от държавата руски медии. По-рано вече наложихме санкции на ръководството на RT, в това число и на главния редактор Симонян, и е съвсем логично да бъдат санкционирани и дейностите, които организациите осъществяват в рамките на нашия Съюз."

„Русия днес“ и „Спутник“ играят съществена и основна роля за по-нататъшното осъществяване на агресията на Русия срещу Украйна и за подкрепата за тази агресия. Това представлява значителна и пряка заплаха за обществения ред и сигурността на ЕС. И двете медии участват в координираните усилия за манипулиране на информацията, включително за дезинформация, както това е документирано още от 2015 г. от Оперативната група на ЕС за стратегическа комуникация с Източното съседство към Европейската служба за външна дейност.

С оглед на сериозността на положението и в отговор на действията на Русия за дестабилизиране на ситуацията в Украйна, е необходимо и в съответствие с основните права и свободи да се въведат допълнителни ограничителни мерки и да се преустановят дейностите на „Русия днес“ и „Спутник“ по телевизионно и радиоразпръскване, осъществявани в ЕС или насочени към него. Санкциите обхващат всички средства за предаване и разпространение, напр. чрез кабел, сателит, IP телевизия, платформи, уебсайтове и приложения. Спрени са всички съответни лицензи, разрешения и договорености за разпространение. Тези мерки обхващат всички държави — членки на ЕС, и са пряко приложими незабавно.

Сътрудничеството със и между независимите медийни регулатори в рамките на Групата на европейските регулатори за аудио-визуални медийни услуги (ERGA) е от изключително важно значение за осигуряване на бързото прилагане на мерките от страна на операторите. Някои от регулаторите вече предприеха конкретни действия за ограничаване на руските медии, участващи в дезинформацията, манипулирането на информацията и намесата, на своите съответни територии по силата на правилата на ЕС за аудио-визуалните медии.

Контекст

Няколко регулатори в държави — членки на ЕС, вече предприеха санкции срещу контролирани от държавата руски радио- и телевизионни оператори и канали, участващи в екосистемата на дезинформация и манипулиране на информацията (напр. в Естония, Латвия, Литва и Полша), а Германия забрани разпространението на немското издание на „Русия днес“ поради липса на лиценз.

През изминалата година бяха предприети безпрецедентни репресии срещу независимите медии в Русия. Руските власти използваха драконово законодателство — по-специално закона за „чуждестранните агенти“ — за да заглушат независимите медии и отделни журналисти, смятани за критични към правителството. Руските журналисти бяха заплашвани, преследвани и принуждавани да бягат от страната само заради това, че вършат работата си. Това е недопустимо.

Свободният достъп до информация е основно право, заложено във Всеобщата декларация за правата на човека и в член 10 от Европейска конвенция за правата на човека. ЕС ще продължи да подкрепя свободата и плурализма на медиите навсякъде по света.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари