ЕС ще реши съдбата на Гърция във вторник

0
Ангела Меркел и Франсоа Оланд ще се срещнат още днес
Ангела Меркел и Франсоа Оланд ще се срещнат още днес

Лидерите на страните от Еврозоната ще се срещнат във вторник в Брюксел, за да решат какви ще са общите им действия след победата на "не" на референдума в Гърция. Председателят на еврогрупата Йерун Дейселблум вече определи резултата от Атина като "достоен за съжаление":

"Приех за сведение резултатите от референдума. Това е резултат, достоен за съжаление от гледна точка на бъдещето на Гърция. Сложните мерки и реформи, за да бъде възстановена гръцката икономика, са неизбежни. Ще очакваме инициативи от гръцките власти", отбеляза  Йерун Дейселблум.

Във вторник ще има среща на министрите от еврозоната, преди срещата на върха на държавните глави и правителствените ръководители на 19-те, насрочена за 18 ч.в Брюксел. 

Провеждането на среща на високо равнище бе заявено преди другите от германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд, които говориха по телефона в неделя вечерта и ще се срещнат още днес в Париж. Германия и Франция са най-засегнати от заемите, в които е затънала Гърция.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който направи кампания в подкрепа на гръцко "да", ще направи официално изявление за резултата във вторник на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург.

След като станаха известни резултатите от гласуването в Гърция, Юнкер започна в неделя вечерта консултации с лидерите на "останалите 18 други страни от валутния съюз и европейските институции", уточниха от ЕК, като така изключиха Гърция от консултациите на своя председател.

В понеделник Юнкер ще има конферентна връзка с Доналд Туск, Йерун Дейселблум и председателя на ЕЦБ Марио Драги.

От своя страна, председателят на Европейския парламент Мартин Шулц е загрижен за последиците от "не" на гръцкия народ, и определи като "опасно" напомнянето на гръцкото правителство за предстоящо възобновяване на работата на банките, заради риска от банкова паника.

Той мисли, че трябва да се включи в дневния ред на разговорите на върха във вторник "програма за хуманитарна помощ за Гърция".

"Гръцкото правителство трябва да направи в следващите часове последователни и конструктивни предложения", в противен случай "ще влезем в много труден и дори драматичен период", допълни германският социалдемократ.

Азиатските пазари отвориха със спад в понеделник, еврото временно ограничи загубите си в резултат на "не"- то на гръцкия референдум срещу кредиторите и изискванията им към Атина. Този резултат сочи към заплаха от напускане на еврозоната от страна на Гърция.

Окончателните официални резултати от гласуването на неделния референдум в Гърция бяха публикувани в Атина. Голямо мнозинство (61,31%) от гласувалите избра да не се съгласи с натиска на Брюксел. От другата страна са 38,69%, които избраха "да".

Участието възлиза на 62,5%. Референдумът бе организиран едва за няколко дни от правителството на радикалната левица СИРИЗА, водено от Алексис Ципрас, пишат от БГНЕС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари