ЕС готви забрана за вноса на руски петрол

0
Европейската комисия работи върху шестия пакет санкции срещу Русия
Европейската комисия работи върху шестия пакет санкции срещу Русия Снимка: Bloomberg

 ЕС работи за налагане на петролно ембарго на Русия

Европейската комисия работи за налагането на ембарго върху руския петрол, заяви ирландският външен министър Саймън Ковъни, цитиран от Ройтерс.

По думите му то може да влезе в следващия пакет санкции, но все още нищо не е уговорено. Ковъни изрази личното си желание 27-те страни членки на ЕС колкото се може по-скоро да достигнат до разбирателство по въпроса.

Същевременно външният министър на Германия Аналена Бербок посочи, че ЕС трябва да спре вноса на каквито и да било изкопаеми горива от Русия.

Изявите и на двамата идват преди днешната среща на Съвета на външните министри на ЕС, на който ще се обсъжда продължаваща война в Украйна и европейската реакция.

Европейската комисия работи върху шестия пакет санкции срещу Русия, а той ще съдържа и под някаква форма налагането на ембарго на руския петрол, потвърди пред журналисти замествик-председателята на ЕК Валдис Домбровскис при пристигането си за срещата в Люксембург. По думите му Комисията работи активна за постигане на консенсус сред страните членки по въпроса.

Литва е първата страна от ЕС, която вече се отказа от внос на руски газ, но все още купува руски петрол. След изтичането на съществуващия договор тази практика ще спре, посочват източници от Вилнюс. Останалите страни членки на ЕС тепърва трябва да решат как ще постъпят.

Чешкият външен министър Ян Липавски от своя страна заяви, че Прага подкрепя налагането на максимално строги санкции на Русия заради инвазията ѝ в Украйна, доколкото това е възможно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    4
    Нели КОЛЕВА
    Да припомним и думите на К.Петков-''Русия е бензиностанция с ракети''. Предлагам на ЕК тотални санкции-никакви руски стоки в ЕС.Въпросът е -Каква ще бъде цената ,която ще платят европейските граждани?За тези по върховете на ЕК въобще не говоря,защото май не им пука за нас-освен като данъкоплатци .
  • 5
    3
    daskal
    Да припомним. Маккейн: "Русия е бензиностанция, маскирана като държава."
  • 0
    2
    ...
    точно това искат. за да се опитат, защото реално няма да могат да накривят на Русия, сметката ще я плащаме ние. и хич не им пука за хората и за гранспортния бизнес, който е биещото сърце на икономиката....
  • 4
    1
    Ivo
    Vie normalni li ate?5lv li iskate da stane litar
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари