ЕС дава над 360 милиона евро на Румъния за строеж на мост над река Дунав

0
Проектът трябва да бъде завършен до края на 2023 година
Проектът трябва да бъде завършен до края на 2023 година Снимка: Google

Европейският съюз ще инвестира 363,3 милиона евро за построяването на мост над Дунав при румънския град Брайла, обявиха от Европейската комисия.

Проектът трябва да бъде завършен до края на 2023 година. Инвестицията идва от Европейския фонд за регионално развитие, пише money.bg

Освен изграждането на мост, проектът включва и строителство на присъединителни пътища, с цел да бъдат подобрени транспортните връзки между Черно море и североизточната част от страната.

"Този проект, финансиран от ЕС, със сигурност ще подобри качеството на живот в региона - пътищата ще бъдат по-кратки и безопасни. Проектът също ще допринесе за заздравяването на връзките между ЕС и съседните на него страни Молдова и Украйна, осигурявайки опростени транспортни връзки."

Това заяви по въпроса ерокомисарят по въпросите за съседска политика и разширяване на съюза Юханес Хан. 

Проектът е част от трансевропейската транспортна мрежа и също ще подобри връзката между северната част на страната, град Тулса на изток, делтата на Дунав и пристанище Констанса на юг.

Към момента, връзка е възможна само през мостът между Гюргени и Вадул Оий, който се намира на 88 км южно от Браила, или с ферибот от Браила и Галати. Обикновено връзката с ферибота е затворена през зимата и пролетта поради слани, мъгли или бури.

Новият мост ще осигури по-бърза алтернатива, като ще намали времето за пътуване с около 50 минути.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари