Ердоган: Европа е един загниващ континент

0
Европа вече не е център на демокрацията, на човешките права и свободи, а на гнет, насилие и нацизъм, каза турският президент
Европа вече не е център на демокрацията, на човешките права и свободи, а на гнет, насилие и нацизъм, каза турският президент Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи днес нови обвинения към Европа, като заяви, че вижда в нея "един загниващ континент" и "център на нацизма", предаде АФП.

"Европа вече няма какво да ни каже, нито на нас, нито на някого друг. Ние имаме срещу себе си един загниващ континент", заяви Ердоган в реч в Балъкесир /Северозападна Турция/, предава БТА.

"Расистките партии държат в ръцете си европейските лидери и правителства", добави той.

"Европа вече не е център на демокрацията, на човешките права и свободи, а на гнет, насилие и нацизъм", каза още турският президент.

Днешното изказване на Ердоган е направено след седмици на напрежение между ЕС и Турция след отмяната на прояви на привърженици на президента Ердоган в няколко европейски страни, включително Германия и Холандия.

В оставащите 10 дни до решаващ референдум за конституционна реформа, разширяваща неговите президентски пълномощия, Ердоган възнамерява с тези последни нападки да капитализира възмущението, предизвикано в Турция от забраната на митинги на негови привърженици в Европа, отбелязва агенцията.

Но тази реторика влоши отношенията между Турция и ЕС, които са важни търговски партньори и си сътрудничат по проблема за мигрантската криза и в борбата срещу тероризма.

През последните седмици турските лидери многократно заплашиха, че няма да прилагат вече споразумение с ЕС, сключено миналата година, което позволи рязко намаляване на потока от нелегални мигранти от турските брегове към гръцките острови.

Ердоган спомена миналия месец за евентуално организиране на референдум, за да се реши дали Турция да продължи преговорите за присъединяване към ЕС

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари