Ербап си, докато не те привика Бойко Борисов

0
Привика ли те премиерът, правиш каквото каже
Привика ли те премиерът, правиш каквото каже Снимка: БГНЕС

Очевидно, привика ли те премиерът, правиш каквото каже.

Три дни основна тема в медиите, социалните мрежи, а вероятно и по селските площади, е циничното изказване на вицепремиера Валери Симеонов. Пред собствената си телевизия зам.-министър председателят заяви, че протестиращите от месеци майки на деца с увреждания са „кресливи жени“, а децата им – „уж болни“.

Всички медии отразиха думите му, а „патриотът“ събра сили единствено да изпрати заплашителна позиция към медиите, обвини ги в манипулации и публикува във Facebook „точните си думи“. Те всъщност не бяха по-различни от това, което отразиха колегите: „Този закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях“. Тъй като позицията бе през Facebook, нямаше как да се види лукавата усмивка, с която първончално Симеонов изрече циничните думи. Тогава той изглеждаше много горд, вероятно се е чувствал и много смел.Цинизмът на Симеонов е очевиден. Децата, които стоят месеци наред пред Министерския съвет и Народното събрание, очевидно са с увреждания. Майките очевидно не изпитват удоволствие от това да ги държат навън, но очевидно са отчаяни, а очевидно системата бавно и мъчително ги убива.

Премиерът Борисов опита да замаже положението от чужбина, като се извини от името на Симеонов. Опита да убеди обществото, че вицепремиерът е имал нещо друго предвид и не може да е толкова безчовечен. Разбира се, министър-председателят не пропусна да каже, че „поиска ли оставката на Симеонов, пада правителството“. Така както Сергей Станишев заплашваше своите депутати от БСП, че ако не подкрепят Делян Пеевски за шеф на ДАНС, правителството пада. Е, правителството падна, след като премиерът Пламен Орешарски година и половина бе под обсада и влизаше и излизаше само през задните входове и изходи.

Само няколко часа, след като Борисов се извини от името на вицепремиера си, Симеонов отново каза, и то в Министерския съвет, че няма за какво да се извинява, застана категорично зад думите си и общо взето заяви, че това е положението и да свикваме. А работодателите го подкрепиха и дори изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов заплаши, че бизнес организациите ще извадят 20 хил. работници срещу майките.Но най-интересното се случи тази сутрин. Симеонов гостува в сутрешния блок на БНТ като отново заяви, че няма за какво да се извинява и че ако го направи, то ще бъде неискрено.

Очевидно обаче в българския политически живот думите не значат нищо. По-късно, след като премиерът Борисов събра коалиционните си партньори, за да обсъдят положението, Симеонов вече не беше толкова категоричен, даже се извини. След трите дни, през които заявяваше, че няма за какво да се извинява. Очевидно, привика ли те премиерът, правиш каквото каже.

Но надали вицепремиерът вече може да заблуди някого, дори най-верните си и „патриотични“ гласоподаватели. Всички разбраха, че извинението му е неискрено. Каза го само няколко часа преди да се извини. Всички разбраха, че извинението му е единствено, за да се закрепи властта и да се угоди на лидера. Но вероятно само той не разбра, че няма да му свърши работа.

Майките на децата с увреждания са категорични, че ще протестират до оставката на Симеонов. Хората заявиха, че ще ги подкрепят пред Министерския съвет. ДПС вече заявиха, че той или ще си тръгне, или правителството ще си тръгне. А ситуацията вече изглежда толкова предизборна, че дори „Воля“ на Веселин Марешки поиска оставката на Симеонов.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари