Епидемия от коклюш обявиха в Скопие

0
Само за последната седмица в столицата на Северна Македония са регистрирани 17 нови случая на коклюш
Само за последната седмица в столицата на Северна Македония са регистрирани 17 нови случая на коклюш

Само за последната седмица в столицата на Северна Македония са регистрирани 17 нови случая на коклюш

Епидемия от коклюш е обявена в Скопие, за което официално е уведомена Държавната здравно-санитарна инспекция, Министерството на здравеопазването и Института за обществено здраве, е потвърдил за МКД.мк директорът на Центъра за обществено здраве в Скопие Бесим Зекири, предаде БТА.

Преди дни от Комисията по инфекциозни болести препоръчаха обявяване на епидемична ситуация за заболяването в Скопие, където е и най-големият брой заболели.

Само за последната седмица в столицата на Северна Македония са регистрирани 17 нови случая на коклюш, от които 5 деца са хоспитализирани. В страната общо са регистрирани 42-ма болни от коклюш, което прави заболеваемостта 2,1 на 100 000 жители. Най-голям брой заболели са регистрирани в Скопие, но има диагностицирани с коклюш и в Куманово, Гостивар и Тетовско, съобщават от Института за обществено здраве.

По отношение на ваксинационния статус 64,1 процента от заболелите от коклюш не са ваксинирани или са частично ваксинирани, но 10 от заболелите със завършен ваксинационен цикъл.

Междувременно, заради препоръката на Комисията по инфекциозни болести в детските градини да не бъдат приемани деца, които не са васкинирани против коклюш, интересът към ваксината се е засилил, съобщават медиите в страната. Във всички ваксинационни пунктове на територията на Северна Македония се извършва преглед на лицата, които подлежат на редовна ваксинация, а всеки случай, който отговаря на клиничната картина, се изследва и при положителен резултат за коклюш се докладва на компетентните институции.

От Центъра за обществено здраве препоръчват изолиране на болните най-малко 5 дни след началото на антибиотичната терапия, особено ако в семейството има кърмачета, малки деца и неваксинирани лица. Всички семейни лекари трябва да проверят ваксинационния статус на децата до 14 години и да насочат всички пропуснати и неваксинирани деца за ваксинация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари