ЕП иска забрана на "златни паспорти" до края на годината

0
Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс съобщи, че се очаква България в близките дни да одобри отпадането на тези паспорти
Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс съобщи, че се очаква България в близките дни да одобри отпадането на тези паспорти

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс съобщи, че се очаква България в близките дни да одобри отпадането на тези паспорти

Европейският парламент призова тази вечер отново да се спре издаването на паспорти от държави в ЕС срещу инвестиции, познати като "златни паспорти", съобщава БТА.

Евродепутатът Софи инт Велд, вносител на доклада, настоя до края на годината Европейската комисия да представи законопроект за забрана на тези паспорти. По нейните думи документите служат не за привличане на истински инвестиции, а за тъмен бизнес, за пари с неясен произход и са в полза на съмнителни личности.

Тя отбеляза, че ЕП е срещу тези паспорти от 2014 година, както и че най-често такива документи получават руски граждани. Мнозина от тях са олигарси, свързани с Кремъл. Те избягват санкции, когато използват паспорта си от ЕС. Това трябва да спре, призова Инт Велд.

По нейните думи е редно държавите, които са издавали паспортите, да споделят получените облаги с бюджета на ЕС. Тя настоя да се забрани на чужди държави, които имат безвизов режим с ЕС, да издават "златни" паспорти.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс съобщи, че се очаква България в близките дни да одобри отпадането на тези паспорти. По неговите думи е добра новина, че Кипър е премахнал изцяло тази дейност, а Малта е спряла издаването на паспорти за граждани на Русия и Беларус.

ЕК отчита, че "златните паспорти" пораждат сериозна опасност от корупция, пране на пари и за сигурността, посочи той. Рейндерс добави, че в днешната обстановка е неприемливо граждани на Русия и Беларус да получават паспорти от ЕС срещу заплащане. Тези паспорти трябва напълно да отпаднат, настоя той.

Еврокомисарят по вътрешните работги Илва Йохансон посочи, че гражданството на ЕС е едно от най-големите достижения, ценено по цял свят. Толкова евтино се продава, това са стотинки за хората от организираната престъпност. Този въпрос днес е спешен, защото създава опасност за сигурността. Трябва да се се засилят мерките за постоянно пребиваващите чужденци в ЕС, посочи тя. Еврокомисарят съобщи, че много скоро ЕК ще издаде препоръка към европейските държави, особено като се имат предвид последните събития.

Групата на Европейската народна партия заяви, че от години предупреждава за опасностите от "златните паспорти" и че половината от тях попадат в руснаци.

Социалистите и демократите отбелязаха, че много държави от ЕС предоставят начини за заобикаляне на ограниченията за престой и пребиваване на чужденци. Те призоваха да бъде прекратен достъпът на руските олигарси, както и "златните" визи и паспорти да се премахнат напълно.

От "Обнови Европа" призоваха да се отнемат паспортите и визите на попадналите в европейските санкционни списъци срещу Русия и ЕК да предложи нови общи правила в тази посока. От тази политическа група настояха държавите да проверят нотариалните данни за собственост, за да се установи дали инвестициите, срещу които са издали паспорти, са в полза на обществото.

Зелените призоваха да се спре предоставянето на паспорти и визи на поддръжниците на режима на руския президент Владимир Путин. Мръсни пари идват в Европа - ако бяхме прекратили тази дейност, щяхме да спрем руското влияние . Сега този въпрос стои спешно, добавиха от тази политическа сила.

Групата "Идентичност и демокрация" подкрепи предложенията за спирането на "златните паспорти", но посочи като проблем това, че мярката се прицелва само в руснаци. "Забравихте ли Донецк и Алепо, африканските диктатори и китайските комунисти, деспотите в арабските държави", попитаха от тази парламентарна сила.

Европейските консерватори и реформатори нарекоха предложението за отпадане на "златните паспорти" отлично и необходимо. Те настояха за проверка на вече издадените документи.

Левите заявиха, че руският елит помага на Путин, за да бъдат обстрелвани невинни хора. Според тях руските олигарси са отговорни за престъпленията срещу човечеството в Украйна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари