"Енерго-Про” засече нова схема, източила над 700 000 лева

0
Петър Колев се представя за адвокат, съди фирмата от името на абонати, после не им дава обезщетенията
Петър Колев се представя за адвокат, съди фирмата от името на абонати, после не им дава обезщетенията

Петър Колев се представя за адвокат и чрез пълномощни завеждса дела срищу “Енерго-Про” от името на абонати на дружеството. 

Петър Колев се представя за адвокат, съди фирмата от името на абонати, после не им дава обезщетенията.

"Енерго-Про” засече нова схема на мним адвокат за източване на над 700 000 лв. от енергото през абонати. Преди два месеца “24 часа” писа как същият човек по изумителен начин е измамил 300 крадци на ток. Тогава Варненската районна прокуратура задържа за 72 часа 46-годишния Петър Колев, който участвал в схемата с брат си и техен приятел.

Колев се представял като адвокат и предлагал от името на абонати да води дела срещу дружеството. Те били за връщане на суми, които са им начислени, тъй като въпросните абонати крадяли ток като манипулирани електромерите си. Колев имал подготвени договори, които хората подписвали. В тях имало клауза, че “адвокатът” има право, след като спечели делата, да продаде вземанията на други лица. Но клиентите не прочитали какво подписват.

При новата схема Петър Колев пак се е представил за адвокат и предложил да плати сметките за ток на абонатите Златина Иванова, Пенка Чонкова, Драга Велкова, Илиян Иванов - всички от Варна, и на Ивелин Василев Йовков от Дулово.

За сметка на платените пари Колев поискал абонатите да му дадат пълномощно, с което да води дела от тяхно име срещу “Енерго-Про”.

Веднага след се сдобиел с пълномощни, в схемата се включвал Георги Атанасов - служител на “Пожарна безопасност и защита на населението”. Той в продължение на 6 месеца прави преводи, по които след това да се водят дела срещу “Енерго-Про”. Не е ясно през това време дали той е ходел на работа.

От юни 2017 г. до началото на февруари 2018 г. Атанасов направил 646 банкови превода по 12 лв. по сметка на “Енерго- Про”. Те били от името на изброените абонати по 7 фактури общо за сумата от 7766 лева.

Целта на двамата е да заведат впоследствие 646 дела срещу “Енерго-Про” за по 12 лв., като си изпишат адвокатски хонорари за по 1100 лева на дело. Не е ясно какви доказателства ще представят те, че тези пари са им платени.

От енергоразпределителното дружество съобщиха, че към настоящия момент повече от 200 абонати са се оплакали от Колев за това, че не са получили парите, за които са му подписали пълномощни.

Енерго-Про” е изпратила сигнали до прокуратурата и се очаква тя да разследва схемата.

В единия сигнал се съобщава, че общият брой на лицата, на които Петър Колев е продал вземанията без тяхно знание, са 285 души, от които вземанията на 214 абоната Петър Колев е продал на СМ БГ ЕООД, а на останалите 71 души е продал на Г-9 ЕООД. Общата изплатена сума от страна на “Енерго-Про Продажби” АД по продадените вземания на абонати от Петър Колев е в размер на 708 746 лв., от които 545 905 лв. на “СМ БГ” и 162 841 лв. на “Г-9” ЕООД.

След като енергокомпанията е платила, тя е уведомила част от клиентите си и те са започнали да търсят пари. След като някои го открили,

Колев им предложил да делят парите, пише в сигнала. (Какво казва свидетел пред съда - виж карето)

В момента срещу Петър Колев е образувано наказателно дело, като му е повдигнато обвинение по чл. 209 от НК за това, че е заблуждавал абонати на електродружеството.

Въпреки многобройните жалби от пострадали абонати Варненският районен съд освободи Петър Колев от ареста, като му наложи най-леката мярка за неотклонение “подписка”.

Свидетел: Колев се представяше за адвокат, каза, че ще оправи нещата с тока

По делото срещу Петър Колев има показания на редица свидетели. Ето какво е написал един от тях:

“Човекът, който дойде на село, ми е познат, но малко поостарял, защото тогава беше по-млад. Това беше преди три-четири години. Познавам ответника, защото той идва при нас в с. Синдел. Той дойде при моя племенник А., чувам, че бил адвокат и че оправял нещата. Тогава на нас ни бе спрян токът, защото нямахме пари да го платим и стояхме на тъмно. Дойде моят племенник А. Данаилов и ми вика: “Абе, бате, тук има един адвокат, който поема ангажименти да ни оправи за тока, айде бе”!

Така и стана. Той дойде, поприказвахме си малко и наистина това, което го каза, изпълни го човекът. Токът ни дойде. След известно време дойде енергото и ни пусна тока, за което ние сме им благодарни, и това беше. Минаха месец-два, но не мога да кажа точно и казаха, че имам запис 320 или 310 лева за минало време. В същия момент, когато отивам на пощата в с. Синдел, там беше и моят племенник, брат му, но имаше и други. Ответникът също беше там и хората казваха: “Това е човекът, на когото ще дадем парите от записите”. И наистина така стана. Взехме парите от записите на ръка пред входа на пощата.”

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари