Енергийни експерти: На България са необходими две ядрени централи

0
Предложеното от КЕВР повишение на цената на битовия ток с 11,5% е разумно
Предложеното от КЕВР повишение на цената на битовия ток с 11,5% е разумно Снимка: iStock

Предложеното от КЕВР повишение на цената на битовия ток с 11,5% е разумно, тъй като в противен случай Електроенергийният системен оператор (ЕСО) и електроразпределителните дружества (ЧЕЗ, EVN и Energo-Pro) ще фалират.

Това заявиха енергийните експерти инж. Йордан Йорданов и Явор Куюмджиев в предаването "Денят ON AIR".

"Трябва да се търси разумното, защото КЕВР е независим орган и такива задържания се натрупват. Ако през първите 6 месеца правителството успее да задържи цените в допустими граници, после трябва да търси стабилни решения", коментира инж. Йорданов.

Според Куюмджиев, АЕЦ "Козлодуй" ще покрие разликата в регулираната цена на електроенергията.

"На регулирания пазар цената е 106 лв., на свободния тя е 456 лв. Тоест, АЕЦ "Козлодуй" няма да е на загуба, но няма и да спечели", илюстрира енергийният експерт в ефира на Bulgaria ON AIR.

Йорданов обаче обърна внимание, че от АЕЦ "Козлодуй" вече на два пъти се взима авансов дивидент, а законът не позволява трети път – нещо, което кабинетът "Петков" планира да направи.

"Бизнесът сега иска 217 лв. подкрепа за MWh, докато първата помощ беше 110 лв./MWh и струваше 200 млн. лв. на месец. Служебното правителство тогава взе 400 млн. лв. от АЕЦ "Козлодуй", за да осигури парите за два месеца. Помощ от 217 лв./MWh ще струва 5 млрд. лв. на държавата само за 2022 г.", изчисли Куюмджиев и подчерта, че пари за целта няма.

"Няма още бюджет, а в него се предвиждат пари за пенсии, за тунели под "Шипка" – пари няма, няма как да стане", категоричен бе той.

По думите на Йорданов няма проблем да се достигне 60-годишна експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", което означава, че България ще е ядрена държава поне още 20 години. Но след това – засега не се предвижда нищо.

"Но преди "Козлодуй" да излезе от експлоатация след около 20 години, ние трябва да направим други мощности, които да заместят излизащите ТЕЦ-ове в "Марица-изток". Там са над 3000 MW, които са гръбнакът на нашата енергетика и без тях не можем", посочи Куюмджиев.

Според него не може да се заместят и "Козлодуй", и "Марица-изток" наведнъж – затова ни трябват две атомни централи – и "Белене", и "Козлодуй" 7 и 8.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари