Емилия е развалина! На ръба е!

1
Владислав Янев: Акушерката дори не вярва да е извършила подобно зверство!
Владислав Янев: Акушерката дори не вярва да е извършила подобно зверство! Снимка: БГНЕС

Акушерката Емилия Ковачева, която преби зверски четиридневното пеленаче Никол, като в продължение на часове го млати с юмруци и стъклена бутилка, е изпаднала в тотално умопомрачение, разкри пред "България Днес" защитникът й адвокат Владислав Янев.

По думите на юриста Ковачева е извършила зверството, което бе запечатано от охранителните камерите на неонатологичното отделение в софийската болница "Софиямед" в пълно замъгление на съзнанието.

"Тя не си спомня нищо от деня на трагичния инцидент. Нещо повече, дори не вярва да е извършила подобно зверство! В момента е една развалина и не знам докога ще издържи", заявява юристът.
Ковачева, която е с постоянна мярка за неотклонение задържане под стража и е обвинена за опит за убийство на малолетно дете по особено жесток начин, споделила на адвоката си, че едва когато е влязла в съдебната зала с белезници на ръцете, потресена разбрала какво е сторила. Юристът твърди, че до ден днешен клиентката му, която е в абсолютен нервен срив, не може да проумее какво се е случило на 18 април.

От събраните до момента доказателства по делото става ясно, че по време на дългата си смяна Ковачева бие жестоко 4-дневната Никол с голи ръце и с бебешко шише за хранене. Зверското насилие над безпомощното пеленаче е заснето от охранителните камери в залата. То започва в 1,49 ч. и приключва в 3,20 ч. на 18 април. От смразяващите кръвта записи се вижда как на три пъти Ковачева напуска и се връща в стаята с пеленачетата. При всяко нейно посещение тя с чудовищна ярост налага четиридневната Никол. Няколко часа след побоя, преди да сдаде смяна, Ковачева съобщава на дежурната д-р Попова, че Никол е пожълтяла и се е подула. Адвокат Янев твърди, че именно в този момент Ковачева е излязла от "зомбираното състояние", в което е била, докато пребива пеленачето. Според него всички действия на разследващите и събраните по делото доказателства са незаконни. По думите на юриста полицаите са снели показания на клиентката му, като не са й казали, че е обвиняема, и са я подвели да потвърди, че е удряла детето. Янев оспорва и експертизата, на база на която Ковачева е обявена за вменяема.

"Това не е никаква експертиза, а т.нар. експертна справка, която по никакъв начин не е доказателство за нейното психиатричното здраве", разпалено обяснява той.

Според юриста Ковачева не е съзнавала какво е вършела във фаталната нощ, като я определи като един абсолютно откачил от претоварване човек. Причината за изстъплението й били двете последователни 12-часови смени, които тя е дала. Впоследствие се установява, че акушерката редовно е поемала 24-часови дежурства, като е нарушавала всякакви законоустановени норми. Тепърва експерти ще установяват дали Ковачева е извършила деянието в адекватно състояние, или е била изпаднала във временна невменяемост. Именно това е и основното перо на защитата на акушерката. От Софийската градска прокуратура потвърдиха, че са назначени редица психиатрични изследвания и експертизи, които да отговорят на въпроса вменяема или не е Ковачева.

Според известния експерт по клинична психопатология проф. Петър Иванов обаче акушерката е нямала представа какво върши, като най-вероятно е била изпаднала в налудно състояние, отключено от нечовешка преумора.

Новородената Никол, която бе жестоко пребита от акушерката, е наддала 700 грама, откакто е постъпила за лечение в частната болница "Токуда". Детенцето се възстановява и е в много добро състояние, като до няколко дни ще бъде изписано.
"Черепно-мозъчната фрактура се е компенсирала, защото костите са меки, а мозъчният кръвоизлив е овладян и се повлиява изключително положително от медикаментозното лечение", заяви пред "България Днес" говорителят на болницата Боряна Маринкова. Малтретираното бебенце е абсолютно стабилизирано, с подобрени рефлекси и се храни напълно самостоятелно. Борбата оттук насетне обаче тепърва продължава и тя ще е насочена главно към предотвратяване на бъдещи последствия и усложнения. Пеленачето ще бъде обект на постоянни наблюдения в продължение на години.

Източник: България Днес
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари