Емил Кошлуков: БНТ е в практически фалит

0
Кошлуков разказа, че разваля договори за милиони, сключени от ръководството на телевизията
Кошлуков разказа, че разваля договори за милиони, сключени от ръководството на телевизията Снимка: БГНЕС / Архив

Българската национална телевизия (БНТ) е в практически фалит, ситуацията е критична, съобщи временно изпълняващият длъжността генерален директор на обществената телевизия Емил Кошлуков пред СЕМ и призова правителството да спаси медията.

В сряда той и управата на БНТ представиха пред медийния регулатор отчета си за програмната дейност и финансово състояние на БНТ за периода март - май 2019 г., докато телевизията все още бе оглавявана от Константин Каменаров.

Мандатът на Каменаров бе предсрочно прекратен през април заради влязла в сила присъда и Съветът за електронни медии (СЕМ) посочи Кошлуков, дотогава шеф на Дирекция "Програма БНТ 1", за ръководи временно БНТ до избора на нов генерален директор.

Кошлуков е един от кандидатите за поста. В настоящата си изява пред СЕМ той се дистанцира от решения, взети в мандата на Каменаров, който през есента на 2018 г. го назначи за програмен директор на БНТ 1.

Кошлуков заяви, че реалните задължения на обществената телевизия са за 37 млн. лева, като 30 млн. от тях са за сключени договори за спортни предавания и права.

"Прогнозите са, че до края на 2019 г. бюджетният дефицит ще стане 44 млн. лева. В този отчетен период - за месеците март, април и май успяхме да спестим, да ограничим растежа на дефицита в размер на 8-9 млн. лева", заяви той.

Кошлуков разказа, че откакто е и.д. генерален директор, разваля договори от порядъка на милиони, сключени от ръководството на телевизията. Прекратени са договори за закупуване на програма, както и реклами, които по думите на и.д. директора са вредни и опасни. Били спрени и съмнителни обществени поръчки, заради които БНТ е щяла да натрупа още дългове.

Кошлуков разясни, че двете най-скъпи предавания в програмата са вътрешната продукция "Референдум" - заради "тежък и скъп" договор със социологическа агенция (“Алфа рисърч”- бел. ред.), и външната продукция "Стани богат", която излиза на данъкоплатците 4.4 млн. лв. за година (по 22 хил.лв. на предаване), но успява да избие само 10% от разходите си с приходите от реклама. Наградният фонд на "Стани богат" се поема от БНТ, но е факт, че това е програмата е с най-висок рейтинг на БНТ, каза и.д. шефът на телевизията.

Той освен това съобщи, че е започнал преговори за отнемане на правата за продажбата в чужбина на хитовия сериал "Под прикритие": "Това е неизгодна сделка, при която се оказва, че не БНТ трябва да получава пари, а дължи. Подготвил съм споразумението за прекратяване, като съм предупредил, че дори може да се обърна към ФБР, защото компанията е калифорнийска".

Спортният канал БНТ 3 – с най-скъпите зрители на планетата

По повод натрупаните 30 млн. лв. задължения за спортни предавания и права, Кошлуков отбеляза, че сред тях е първенство по канадска борба.

През 2018 г. се купуват правата за излъчване на зимната олимпиада в Южна Корея, както и на олимпиадата в Токио през 2020 г. От управителния съвет на БНТ изтъкнаха, че разходите значително са се повишили, "защото правата бяха продадени от олимпийските комитети на търговски организации, които да ги разпространяват".

"БНТ е закупила световното първенство по футбол и не е успяла да покрие поне половината от разходите за това. БНТ 3 - каналът със спортно съдържание, е с най-скъпите зрители на планетата", обърна внимание Кошлуков.

Той обясни, че в БНТ дори се получило предупредително писмо от УЕФА, че ще спрат сигнала към БНТ на една от финалните срещи на турнира: "Не изпълняваме договорите, закъсняваме с плащанията или не плащаме. Договорите са железни. Хем ще ни осъдят да си платим неустойките, хем няма да предаваме нищо. А какви са неустойките и техните адвокати, не е за разправяне".

И филми с Чарли Чаплин за 2.7 млн. лв.

Кошлуков иска да разтрогне и покупката на филми с Чарли Чаплин за 2.7 млн. лева: "Изпратихме писмо до контрагента, с което му казваме, че прекратяваме договора. Той ни върна отговор, че ни обича и ни разбира, въпреки това ние заявихме, че спираме договора с него. Той ни каза, че толкова много ни обича, че дори ще ни даде безплатно да излъчваме сериала "Октопод".

Кошлуков изтъкна, че всички договори са одобрявани от Управителния съвет на БНТ, но той самият нямал нищо общо с това. Алармира, че ситуацията с парите е критична и че е поръчал правни и експертни анализи на договорите: "В тях ще видите обезпокоителни решения. Дължим прозрачност на гражданите".

"БНТ е закупила световно първенство по футбол и не е успяла дори да преполови разходите с реклама. Не да го избие, не да спечели. По някои от продукциите, които имаме, приходите от реклама не възлизат и на 5% от разходите. Така че разговорите, че ние сме длъжни или вие сте ни задължили да купуваме спорт, извинявайте г-жо Трифонова (анонсът е към члена Управителния съвет Зина Трифонова, назначена от Каменаров през декември 2017 г.- бел.ред.), или филми, не са верни. Ние сме БНТ, не сме Нетфликс. Нямаме нужда от тези програми и от тези филми", обяви Кошлуков пред СЕМ.

А вие къде бяхте? Кошлуков: Никой не ме питал, не бях виждал договорите

На въпрос от Бетина Жотева от СЕМ, къде е бил през цялото това време, след като е бил програмен директор на БНТ 1, Кошлуков заяви, че никъде не е давал становища за купуване на каквато и да е програма. "Не са искали това от мен. Това е в правомощията на ръководството на телевизията. Иначе нямаше да купуваме сериали на Чарли Чаплин на тази цена", отговори Кошлуков.

Той твърди, че не е участвал и в решенията за купуване на спортно съдържание: "Това е в дирекцията на Уляна Пръмова, тя е шеф на "Информация". Не са били длъжни да ме питат и за филмовата програма. Излиза, че Надя Костова (програмен директор на БНТ от декември 2017 г., предложена от Каменаров -бел.ред. ) е можела да си взема решенията сама".

"Нито под едно от тези решения няма да намерите моя подпис", изтъкна Кошлуков и добави, че не е имал и достъп до тях.
"Чувал съм като всички вас за обемите, договорите, но не съм ги виждал. Запознавам се като вас за първи път и ги нося в тази папка", обърна се Кошлуков съм СЕМ.
От думите му стана ясно, че ако информацията по договорите стане публична, ще се разбере кои външни продуценти са били толерирани от предишното ръководство на БНТ и това е напомпало разходите за телевизията.

От БНТ информираха, че задълженията, за които телевизията е получила фактури и трябва да бъдат изплатени, са 27 млн. лева. Отделно от това, по договорите с НУРТС - частната компания, длъжна да излъчва обществената телевизия, вървят и лихви по просрочените задължения. БНТ плаща всяка година около 10 млн. лв. за цифровизация, тези пари не влизат в бюджета на телевизията и се дават с решение на правителството, напомни Кошлуков.

"Но извън тези средства, виждате какви пари са похарчени. Падежираните плащания са 27 милиона. Да де, но те ще станат 50, ако не предприемем спешни стъпки", предупреди той.

Членовете на СЕМ констатираха, че основните задължения на БНТ са към доставчици и попитаха каква е перспективата, като се има предвид, че до конкурса за нов директор на телевизията остават 20 дни.

Зина Трифонова не понесе "публичния линч" и подаде оставка

Юристката на БНТ и член на управата ѝ Зина Трифонова упрекна държавата, че няма ясна концепция за обществената телевизия, която била недофинансирана – нещо, което преди това изтъкна и Кошлуков.

Тя поясни, че БНТ като обществена телевизия е имала задължение да сключи всички договори за спортни предавания - олимпиади, световни първенства по футбол и пр.

Трифонова определи изслушването като "публичен линч" и емоционално обяви, че подава оставка, като размаха лист пред пред членовете на регулатора, а след края на заседанието връчи на Кошлуков ръчно написано заявление.

СЕМ обяви, че финансовият отчет на БНТ ще бъде публикуван както на нейния сайт, така и на сайта на регулатора, за да могат всички кандидати за шеф на обещствената медия да са наясно с актуалната ситуация.

Кошлуков пък помоли СЕМ да му кажат как да им разкрие по секретен път колко е щатът в БНТ и колко души действително работят там. Той отказа да обяви бройката публично.

В същото време се ангажира, че до няколко месеца разходите на БНТ могат да паднат.

"Трябва поредица от действия, за да се справим с кризата. Субсидирането от държавата е малко, но то е било такова и при предишни ръководства на телевизията, без да е имало такива чудовищни дефицити", каза той.

Годишният бюджет на БНТ за 2019 г. е 67.7 млн. лева.

От там вече са изпратени две писма до финансовия министър - за увеличаване на финансовия дефицит и за спешно финансиране. "Предполагам, че и следващият генерален директор ще търси помощта на държавата", каза Кошлуков.

Освен него, кандидатите за генерален директор на БНТ са Сашо Диков, Сашо Йовков, Никола Тодоров, Стоил Рошкев, Явор Симов и Радостслав Главчев. Преди ден от надпреварата бе отстранен Къци Вапцаров.

СЕМ ще избере титуляр на 5 юли.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари