Емил Ефтимов: Разширяваме обхвата на военните учения, за да имаме готовност в случай на криза

0
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов наблюдава днес демонстрации на военния полигон "Ново село" край Сливен
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов наблюдава днес демонстрации на военния полигон "Ново село" край Сливен Снимка: БТА

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов наблюдава днес демонстрации на военния полигон "Ново село" край Сливен

"Ще разширяваме обхвата на военните учения, за да може в случай на криза да имаме готовност за защита на суверенитета на България и на всяка страна член на алианса". Това заяви пред журналисти на военния полигон "Ново село" край Сливен началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който днес наблюдава демонстрации в рамките на учението Strike Back, предаде БТА.

Адмирал Ефтимов даде на всички участници в многонационалната бойна група "напълно заслужена висока оценка". По думите му трябва да бъдат признати усилията на съюзниците към сигурността на югоизточния фланг на НАТО, които са тренирали и прилагали съюзни тактики и техники. Той допълни, че началото е било много трудно, преодолени са били редица проблеми. Работи се за разширяване на потенциала на бойната група до бригадно ниво.

Началникът на отбраната посочи, че в контекста на редица модернизационни проекти ученията и работата на терен с бойни машини имат голяма практическа стойност за Сухопътните войски. Той допълни, че процесът на превъоръжаване и модернизация ще бъде дълъг, изисква хора, техника и оперативни технически съвместимости.

"С присъединяването към многонационалната бойна група в България Италия е сред основните нации в НАТО, които участват с персонал, оборудване и ресурси за подкрепа и укрепване на отбранителния и възпиращ потенциал на източния фланг на алианса", каза командирът на Съвместното оперативно командване на Италия генерал-лейтенант Франческо Паоло Филиуоло.

Командирът на многонационалната дивизия „Югоизточна Европа“ бригаден генерал Дорин Тома изрази благодарност към България и посочи, че италианските им съюзници са успели за кратко време да сглобят тази група.

Италия пое ролята на рамкова държава на многонационалната бойна група от 17 октомври, тази година. В състава ѝ са включени над 900 военнослужещи от италианската бригада "Пенерело", както и военни формирования от България САЩ, Албания, Гърция, Северна Македония, Черна гора и Турция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари