Емил Ефтимов: Година след войната българските граждани могат да се чувстват защитени и сигурни

2
У нас нивото на сигурност и защита е същото, каквото имат всички страни по Източния фланг на НАТО, каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов
У нас нивото на сигурност и защита е същото, каквото имат всички страни по Източния фланг на НАТО, каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов Снимка: БНТ / стоп кадър

У нас нивото на сигурност и защита е същото, каквото имат всички страни по Източния фланг на НАТО, каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов

"Една година след началото на войната правим всичко възможно българските граждани, обществото ни да се чувстват защитени и сигурни. Българските граждани се радват на същото ниво на сигурност и защита каквото имат всички страни по Източния фланг на НАТО". Това каза в студиото на БНТ началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

От критична важност е помощта за Украйна от демократичния свят, каза още адмиралът. Но едно е гражданската позиция, друго е позицията на началника на отбраната.

"Моята отговорност е да поддържам необходимите отбранителни способности на българската армия, да се развиват и българската армия да се модернизира, затова да се вземе правилно адекватно политическо решение сме предоставили необходимата военна експертиза", каза той.

Припомни, че на Консултативния съвет за национална сигурност при президента е изпратил изчерпателен анализ за състоянието на българската армия и в края на анализа е призовал да се работи ускорено за модернизацията на армията, като е представил най-приоритетните проекти, които развитието на войната е потвърдил като правилна приоритизация.

Повтори, че решенията за предоставяне на техника са политически, а той е отговорен да предостави само съответната военна експертиза. Категоричен е обаче, че нямаме възможност да поддържаме остарялата съветска техника.

Според адмирал Ефтимов няма пряка връзка между предоставената военна техническа помощ на Украйна и ускоряване на модернизацията на българската армия. Заяви, че до България е имало само едно конкретно предложение за заместваща техника от страна членка на НАТО и то е било за бронетанкова техника.

"За съжаление нямаше развитие по този въпрос. Ставаше въпрос за заместваща техника - ако ние предоставим нещо на една страна, какво можем да вземем в замяна", уточни началникът на армията ни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари