Емил Димитров: Не мога да пълня каца без дъно

0
Трябва да се пести питейната вода, категоричен е екоминистърът
Трябва да се пести питейната вода, категоричен е екоминистърът Снимка: БГНЕС

Емил Димитров, известен с прозвището Ревизоро, който през седмицата стана министър на околната среда, обяви в ефира на държавното радио днес, че в цялата страна ВиК инфраструктурата е в тежко състояние след години неглижиране и ограбване на съпътстващи съоръжения. След като преди години, когато оглавяваше митническата администрация наложи стила си на проверки на място в цялата страна, сега обясни посещенията си по обекти още в първите дни с това, че е бил извикан.

След като в събота в Министерския съвет имаше извънредна среща, на която правителството обяви, че ще доставя вода на Перник през мрежата на София, всички ВиК с проблеми поискали същото вместо да вземат мерки да ремонтират системите си, разказа в "Неделя 150" министърът.

Посочи, че така е по-лесно за всички вместо да подменят водопроводите и да възстановят разрушени стари водохващания, които в случай на кризи могат да осигурят вода. Даде за такъв пример Шумен, който е имал свои сондажи, но те са били занемарени и ограбени в годините, тъй като е било по-лесно и евтино да се взима вода от язовир "Тича" и в сегашната кризисна ситуация на аварии по водопровода не може да се ползва. "Аз не мога да пълня каца без дъно", обяви Димитров.

Разказа, че сега трябва да посети лично всички проблемни места, за да се набележат мерки. Посочи, че язовир "Камчия" захранва цялото Черноморие и има наличности, но водата трябва да се пести и е необходимо Северното Черноморие да помисли за алтернатива.

Обясни, че идеята за създаване на ВиК холдинг, обявена от кабинета през седмицата, цели да се ремонтира по-успешно водоснабдителната инфраструктура в страната, за която има осигурени европейски пари по Оперативна програма "Околна среда", но ВиК дружествата нямат пари да съфинансират подобни проекти.

Не съм отишъл, извикали са ме

Като на моменти почти не позволяваше на водещия да зададе въпрос с извинението, че иска да обясни всичко, министърът подчерта, че в ТЕЦ"Бобов дол", свързан с бизнесмена Христо Ковачки, където прокуратурата и други органи проверяваха за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, е отишъл, защото е бил извикан. Повикването е било от прокуратурата, за да съдейства от името на институцията при проверката.

В събота след срещата в Министерски съвет Димитров разказа за проверката и обяви, че не са горени опасни отпадъци като не се разбра на какво се позовава. От обяснението му днес се разбра, че измерванията в теца се правят в рамките само на 30 минути, а не 24 ч., както е записано в комплексното разрешително. Той обаче посочи, че когато при технически преглед се замерват газовете на автомобилите, също не се мери непрекъснато, а само в рамките на няколко минути.

От думите му днес се разбра и че комплексното разрешително е било за 6 месеца и е изтекло, но от дружеството твърдят, че е имало прекъсване на работата в рамките на тези 6 месеца.

Обяви, че контролът по отношение на отпадъците и горенето им в момента не може да обхване всички. Затова очаква да получи в писмен вид, но вече устно му било казано, че главният прокурор ще изиска от него да събере пропуските в законодателството, които позволяват да се стигне до проблеми по вноса и горенето на отпадъци.

Обяви, че в цяла Европа се горят отпадъци, но в България са малко добрите инсталации за това. В същото време посочи, че не е привърженик на идеята на правителството да се наложи едногодишна забрана за внос на отпадъци, а по-скоро трябва да се въведат нови механизми за контрол. Според него излишно се нагнетява напрежение като се твърди, че кабинетът иска да забрани, например вноса на дрехи. Изкарват напред невинни хора, на никого не искаме да вземем бизнеса и никой не иска да затвори граничите като по време на комунизма, заключи той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари