Емблематичният надпис на Холивуд стана на 100 години

1
Символът на филмовата индустрия отбеляза вековния си юбилей
Символът на филмовата индустрия отбеляза вековния си юбилей

Символът на филмовата индустрия отбеляза вековния си юбилей

Холивудският надпис, разположен на хълмовете над Лос Анджелис и превърнал се в световен символ на филмовата индустрия, отбеляза вековния си юбилей, окъпан в светлини, предаде АФП, цитирана от БТА.

Деветте митични букви светнаха – нещо, което не се е случвало от десетилетия, за да отбележат 100-годишнината си.

През годините те се превръщат в символ, станал почти толкова известен, колкото и филмовите звезди в Лос Анджелис.

В своята история деветте букви са участвали в доста продукции, чието действие се развива в Лос Анджелис и многократно са били унищожавани със специални ефекти, сякаш за да се изтъкне рискът от изчезване на киното и на Америка.

Районът е и място на истински трагедии, сред който самоубийството на родената във Великобритания актриса Пег Ентуисъл, която скача от върха на буквата Н през 1932 г.

Символът, който е задължителен за всеки турист в Лос Анджелис, е толкова известен, колкото е непозната историята му: поставен през 1923 г., първоначално се е състои от 13 букви Ноllуwооdlаnd, чиято цел е да популяризират нов жилищен район.

Гигантският рекламен надпис, чиито хиляди лампички светят, за да привлекат вниманието към издигнатите под него къщи, се е превърнал в икона благодарение на бума на филмовата индустрия в Града на ангелите.

Буквите обаче са почти унищожени. През 40-те години на миналия век жителите искат от властите да премахнат надписа, тъй като е повреден от вятъра, припомня АФП.

Но градът решава да го поправи и през 1949 г. премахва land, за да запази Hollywood, който познаваме днес.

След три десетилетия на жарко слънце и лошо време, 15-метровите дървени букви отново са в окаяно състояние.

Тогава на сцената се появява рокаджията Алис Купър и подема кампания за възстановяване на предишния блясък на буквите, като дарява 28 000 щатски долара.

Още осем души, сред които актьорът Джийн Отри, основателят на сп. "Плейбой" Хю Хефнър и певецът Анди Уилямс, последват примера му, като всеки от тях спонсорира по една буква.

Новите букви са малко по-къси, но са изработени от стомана и са по-устойчиви.

За тях вече се грижи специално създадена организация. Оттам заявиха миналата година, че за обновяването на буквите по случай 100-годишнината им са били необходими почти 1500 литра боя и грунд.

Емблематичният знак преминава и през две премеждия: през 2017 г. букви са променени от любители на марихуаната, за да се чете Hollyweed (weed означава канабис - англ. език), а през 2021 г. W и D са заменени с В, за да стане Hollyboob (boob означава гърда на английски) с цел повишаване на осведомеността за рака на гърдата, припомня АФП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари