Емануил Йорданов: Гешев да си събере трупчетата от прокуратурата и да си ходи вкъщи

0
Ако президентът забави много нещата, това ще увреди неговия престиж, смята бившият министър на вътрешните работи
Ако президентът забави много нещата, това ще увреди неговия престиж, смята бившият министър на вътрешните работи Снимка: БГНЕС

Ако президентът забави много нещата, това ще увреди неговия престиж, смята бившият министър на вътрешните работи

"Уронване на престижа на съдебната власт имаме от момента, в който Гешев се е появил в публичното пространство."

Това мнение изрази в ефира на БНР Емануил Йорданов, адвокат, бивш министър на вътрешните работи. Той коментира отстраняването на главния прокурор от Висшия съдебен съвет заради уронване на престижа на съдебната власт чрез израза "политически боклук".

"Този израз е капката, която преля кофата на търпението."

Президентът би трябвало да подпише указа за отстраняването на Гешев в кратки срокове, смята Йорданов.

"Ако президентът забави много нещата, това ще увреди неговия престиж."

Относно тезата за нарушеното право на защита заради отсъствието на главния прокурор от процедурата по отстраняването му от поста Емануил Йорданов изтъкна, че "ако Гешев е решил да ходи в европейските институции да клепа Бойко Борисов, това е негов избор". По думите му всеки от заместниците му би могъл да отиде вместо него в Страсбург.

"Не мисля, че изтеклият мандат има някакво значение при наличието на решение на КС за Инспектората на ВСС, който е с още по-отдавна изтекъл мандат", каза той относно оспорването от страна на главния прокурор на легитимността на органа, който гласува за отстраняването му.

Решенията на Конституционния съд имат действие само занапред, уточни Емануил Йорданов относно друго от исканията на Иван Гешев – съдът да се произнесе за противоконституционност на променените текстове в закона, с които бе свалено мнозинството за отстраняване на главния прокурор.

В предаването "Преди всички" Йорданов посочи, че поведението на главния прокурор му напомня за децата в детската градина по време на социализма с репликата "Моля, другарко, тоя се бие!"

"Гешев е хубаво да си събере трупчетата от прокуратурата, върху които е държал различните дела и да си ходи вкъщи. Животът е такъв. Очевидно тази длъжност не му е по мярка."

Йорданов призова да си припомним "как беше изпратен башибозук в президентството, как бяха изнасяни записи - не знам главен прокурор ли беше, или диско жокер".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари