Елена Йончева: Спецпрокуратурата ми повдигна обвинение заради „Барселонагейт“

2
Според нея разследването в Испания по темата не е прекратено
Според нея разследването в Испания по темата не е прекратено

Евродепутатът обясни, че испанските власти не са прекратили разследването по казуса, а са го прехвърлили към българската прокуратура

Спецпрокуратурата ми повдигна обвинение за пране на пари заради мое разследване по „Барселонагейт“. Това заяви в „Лице в лице“ по bTV евродепутатът Елена Йончева.

Българската прокуратура поиска да ѝ се снеме имунитетът, но вчера европарламентът гласува „против“.

ЕП гласува с голямо мнозинство „против“ искането на прокуратурата. В един мандат – десетки са исканията за сваляне на имунитет в ЕП, но само два са случаите, в които се отказва, единият е моят“, уточни тя.

По думите ѝ изводът на Европейския парламент е, че предишният главен прокурор Сотир Цацаров е повдигнал фалшиво обвинение и се преследва друга цел – отстраняване на политически противник.

Това обвинение е повдигнато един месец, след като аз в българския парламент публично съобщих, че започвам да работя по случая „Барселонагейт. Обвинението е повдигнато от трима депутати на ГЕРБ. Трябва да има бърза развръзка“, коментира Йончева.

Според нея разследването в Испания по темата не е прекратено. „Свързах се с испанския главен прокурор, отговарящ за разкриването на корупционните практики, и той ми изпрати писмо по темата, а аз го предоставих и на българските медии. В него се казва, че разследването е прехвърлено към българската прокуратура, защото такава е европейската практика – по-напредналата в разследването държава да го поеме“, каза Йончева.

Евродепутатът коментира, че тя ще продължи да следи развитието по „Барселонагейт“. Йончева каза още, че се надява страната ни да не губи евросредства заради върховенството на закона у нас.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари