Елена Балджиева е новият председател на Районния съд в Русе

1
​Досегашният ръководител Пламен Ченджиев беше “разпитван” повече от час
​Досегашният ръководител Пламен Ченджиев беше “разпитван” повече от час

Досегашният ръководител Пламен Ченджиев беше “разпитван” повече от час

С 10 “за” Съдийската колегия избра Елена Балджиева за председател на РС-Русе.

Конкуренти ѝ бяха досегашният ръководител Плачен Ченджиев, който получи 3 “за” (Лозан Панов, Атанаска Дишева и Олга Керелска). Както и съдията Мирослав Йорданов, отбелязал 0 “за”, пише Defakto.bg.

Елена Балджиева започва като следовател, от 2006 г. е съдия в Русе. На Общото събрание се е обявила по-скоро “за” модел 4, като нещо ново. Като положителни оценява и промените в ЕИСС и вижда бъдещето в това. Била е кандидат и за предния мандат, през 2015 г.

Отхвърленият за втори мандат Пламен Ченджиев, от своя страна е в съда от 1994 г., прекъсва за шест години (1998-2004 г.), през които е адвокат и съдебен изпълнител, включително като ръководител. Бил е зам.-председател на съда, през 2015 г. е избран за административен ръководител.

Основните дебати – с него, продължили повече от час, и без него – разтегнали се сериозно във времето, бяха заради заповед, забраняваща на деловодителите да дават на адвокати преписи от материали по досъдебната фаза на наказателни дела. Ченджиев обясни, че е заповядал да не се дават без резолюция от съдията-докладчик. Георги Чолаков опонира, че не е така.

Председателят на ВАС атакува този кандидат и с въпроси за недадени премии на магистратите, командировани в административния съд в Русе. После Чолаков каза: “Няма да подкрепя кандидатурата на Пламен Ченджиев. Заповедта му е проблемна, адвокатската колегия в града е сезирала председателя на ОС и ВСС. Освен това не е организирал становища по тълкувателни дела за уеднаквяване на противоречивата практика между административни и районни съдилища. Ще подкрепя Елена Балджиева”.

Този довод се повтори няколко пъти. Оказа се, че ВСС не е изразил становище по въпросната заповед, за която ебил сезиран от адвокатите, тъй като е в кръга на правомощията на административиня ръководител и може да се оспорва по съдебен ред.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари