Електронните рецепти с фалстарт и в Русе

0
Мирена Аспарухова, управител на аптека: "В момента няма нито софтуер изготвен, нито някой по някакъв начин ни е предупредил за това нещо".
Мирена Аспарухова, управител на аптека: "В момента няма нито софтуер изготвен, нито някой по някакъв начин ни е предупредил за това нещо". Видео: БНТ

От днес рецептите за лекарства могат да се издават по електронен път и да стигат автоматично до всички аптеки в страната. Държавата е готова със системата, която е нужна за електронните рецепти, но повечето аптеки остават неподготвени

 Оказва се, че от общо над 50 аптечни вериги, малко над 5 приемат рецептите по електронен път, обобщава  ситуацията БНТ.

След 15 години чакане на електронното здравеопазване, днес държавата обяви старта на електронните рецепти.

Жени Начева, зам.- министър на здравеопазването: Това, което ние сме направили, е дадем ключа към възможността да има електронна рецепта.Тя дава информация, яснота, прозрачност.

И улеснение - и за лекари, и за пациенти. Лекарят изписва лекарствата, а системата генерира код.

Д-р Костадин Сотиров, личен лекар: "И ни е върнала номер, че е активна, тоест тя все още не е върната от аптеката."

На някои места личните лекари вече изпратиха до аптеките електронни рецепти и аптеките ги приеха. На други места обаче, като Пловдив, лекарите са готови да издадат електронна рецепта, но няма до кого:

Д-р Костадин Сотиров, личен лекар: "Няма как да издам електронна рецепта, тъй като няма кой да я изпълни. В момента няма в Пловдив аптека, която да изпълнява електронни рецепти."

В Русе положението е същото.

Мирена Аспарухова, управител на аптека: "В момента няма нито софтуер изготвен, нито някой по някакъв начин ни е предупредил за това нещо".

Жени Начева, зам.- министър на здравеопазването: "Ние не искаме да създаваме смут в системата. Искаме да дадем необходимия период от време всички да настроят своите системи."

Дотогава между аптеките, които могат и тези, които не могат да работят с електронни рецепти, ще има една разлика: стикер на входа, който ще показва дали вече участват в електронното здравеопазване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари