Експлозивите на терористите в Париж били „Майката на Сатаната“

0
Според експерти взривните устройства били “произведения на изкуството”
Според експерти взривните устройства били “произведения на изкуството”

Варварите, които късно в петък избиха най-малко 129 души в Париж, са повече от 7 и поне един е успял да избяга, съобщиха източници от френското и белгийското следствие.

Спецслужбите в Париж успяха до късно снощи да идентифицират двама от нападателите, но съобщиха името само на единия. Омар Исмаил Мостефай (29 г.) - френски гражданин от алжирски произход, роден в столичното предградие Куркурон, бил сред тримата терористи, избили 89 души в концертната зала “Батаклан”.

Самоличността му е установена с отпечатък от откъснат при самовзривяването му пръст, пише Труд

Мостефай бил осъждан 8 пъти за дребни престъпления през 2004-2010 г., но не е лежал в затвора. Предполага се, че е бил в Сирия през 2014 г. Шестима негови роднини бяха арестувани.

Белгийската полиция обяви, че е заловила 7 души във връзка с атентатите в Париж. Повечето арести били извършени в проблемния брюкселски квартал Моленбек, който вътрешният министър Ян Ямбон се закани да прочисти от ислямски радикали. От разпитите им стана ясно, че единият е френски гражданин, чийто брат участвал в терора в Париж. Трети техен брат, за който се смята, че е наел една от колите с белгийска регистрация на трите ударни терористични отряда, е в неизвестност и Белгия го обяви за издирване чрез Интерпол.

Имената на брата атентатор и на беглеца са Ибрахим и Салех Абдусалам, писа в. “Вашингтон пост”. Разузнавателни източници съобщили на изданието името на още един живял в Белгия терорист от Париж – Билал Хадфи, също французин.

В Париж полицията откри зарязана в източното предградие Монтрьой лека кола “Сеат” с 3 автомата “Калашников”, 5 пълни с патрони и 11 празни пълнителя.

Недоказани до снощи останаха твърденията, че един от терористите се е вмъкнал в Европа, представяйки се за бежанец. Не е ясно дали сирийският паспорт на името на Ахмад ал Мухамад (25 г.), открит до останките на един от тримата атентатори самоубийци край “Стад дьо Франс”, е истински и дали е бил откраднат. Мухамад пристигнал с него на гръцкия остров Лерос на 3 октомври. Четири дни по-късно се регистрирал в Сърбия, а на 8 октомври вече бил в бежански лагер в Хърватия.

Баварската полиция разпитва задържания на 5 ноември в кола пълна с оръжия и експлозиви 51-годишен черногорец. Той обяснил само, че пътувал за Париж, за да види Айфеловата кула.

В жилетките бомби на самовзривилите се терористи, поне двама от които били на не повече от 18 години, бил използван триацетонов трипероксид, наричан “Майката на Сатаната”. Според експерти взривните устройства били “произведения на изкуството” и майсторът им сигурно не е участвал в терористичните актове, защото вероятно е твърде ценен на “Ислямска държава”.

От 352-ма ранени 99 оставаха снощи с опасност за живота. 26 от жертвите не бяха идентифицирани.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари