Експерти спорят как да обезопасят участъка, на който загинаха младежите от Тръстеник

0
Да има или да няма мантинела или просто да бъде забранено спирането на тежкотоварни камиони там, са част от дискутираните решения
Да има или да няма мантинела или просто да бъде забранено спирането на тежкотоварни камиони там, са част от дискутираните решения Снимка: в. "Бряг"

В Русе Общината търси методи за обезопасяване на пътен участък

Две седмици след катастрофата, при която на него загинаха абитуриентка и 22-годишният ѝ спътник, общинската комисия излезе с предложения към пътната агенция за промени в сигнализацията и поставяне на мантинела. Припомняме, че на 16 май рано сутринта автомобил, излизащ от завой, на прав участък се забива в спрял тир. Инцидентът става на бул. „България” в близост до бензиностанция. На място загиват двамата. Шофьорът на камиона е бил спрял в аварийна лента за почивка, не е бил в нарушение, пише вестник "Бряг". 

Тежкият инцидент предизвика полемика дали участъкът на изхода от Русе в посока София е критичен. „Ние предлагаме знак В27 забранено е спирането и престоя да бъде поставен от двете страни на булеварда отляво и отдясно, там където спират камиони в момента – каза зам.-кметът Димитър Недев. - Да се сложат еластични мантинели от изхода на бензиностанцията, както между входа и изхода на самата бензиностанция. Допълнителна маркировка с успоредни линии, с които да се указва върху самото платно за движение, че мястото не е за спиране”.

Недев добави, че Община-Русе има готовност да положи необходимата маркировка, подготвени са и пътните знаци. Очакват разрешение за проекта до седмица.

Предвижда се да се постави указателна табела за най-близкия паркинг за камионите, след бензиностанцията, до която стана инцидентът. Мантинела, според общинските експерти, би попречила навлизането на коли към бензиностанцията. „Инцидентът можеше да бъде много по-тежък, ако се беше стигнало до колонки от бензиностанцията, тогава загиналите щяха да бъдат много повече”, каза още Димитър Недев.

В коментар на предложенията експертът по пътна безопасност инж. Дилян Дилянов обясни, че знакът за забрана на престой и паркиране трябва да бъде поставен точно преди входа към бензиностанцията. „Тъй като действието на знака започва непосредствено след това кръстовище, което се явява в случая. Освен това трябва да бъде изпълнена хоризонтална маркировка с остров за безопасност, което да забранява престоя и паркирането на превозните средства”, уточни още експертът.

Според него обаче предложението да се постави мантинела не е удачно, защото тя не би изиграла съществена роля, тъй като колите не подхождат с висока скорост към бензиностанцията, а за останалите участници в движението тя едва ли би предотвратила произшествие. Според Дилян Дилянов най-важно било да се предотврати спирането на камионите на това място, за да не ограничава видимостта на излизащите откъм бензиностанцията.

От АПИ обясниха, че поддръжката на пътя била задача на общината, а това, което те можели да направят, е да дадат проекта с мерки за съгласуване в Института за пътища и мостове. И вече са го направили. „Имаме уверение от тяхна страна, че ще помолят приоритетно този проект, който ще бъде изготвен от тях, да бъде разгледан от техния институт, за да може по-бързо да се реагира”, уточни зам.-кметът Димитър Недев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари