Експерти: Минимална заплата от 1080 лева е трудно постижима

0
Според Стопанската камара за ръст на минималната заплата трябва да се приложи друга формула
Според Стопанската камара за ръст на минималната заплата трябва да се приложи друга формула Снимка: Dunavmost

Според Стопанската камара за ръст на минималната заплата трябва да се приложи друга формула

Заплата от 1080 лева може да е трудно постижима, отчитат експертите.

Бизнесът в София е едно, но бизнесът в страната е друго. Затова трябва да има донякъде и регионален поглед. Тъй като това ще изкриви много картината, може да доведе до обезлюдяване на определени региони.“

Това каза доц. д-р Щерю Ножаров от Българската стопанска камара (БСК) във връзка с разчетите на КНСБ, които сочат, че минималната работна заплата от следващата година трябва да достигне 1080 лева.

Според Стопанската камара за ръст на минималната заплата трябва да се приложи друга формула, а не настоящата, защото тя противоречи на европейската директива за минимално възнаграждение, което България трябва да приложи.

Сметките на КНСБ сочат, че ръста на минималната заплата от догодина трябва да е около 15,7%. Дори и с подобно увеличение обаче се оказва, че хората с минимално възнаграждение отново няма да успеят да живеят спокойно.

Минималната издръжка е 1450 лева за един работещ. Новият размер няма да води до адекватност, всеки който работи да не е работещ беден, като си плати сметките и данъците, да има нормален живот“, каза главният икономист на КНСБ Любослав Костов.

„На 1 септември министърът на труда и социалната политика трябва да определи минималната работна заплата за следващата година“, посочи още Костов и припомни, че близо 2200 лв. е средната заплата за първото тримесечие на тази година.

От 1 януари 2024 г. минималната работна заплата стана 933 лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    2
    Путин Хуйло
    Който не може не трябва да прави бизнес.Нямало работници,май май няма бизнесмени,в Лукойл има ли липса на работници,Ами плащат има кой да работи.Минимална без удръжки 1500 лв и ще има кой да работи.Ако няма пари няма да има и кой да работи,не е сложно
  • 10
    1
    русенец
    Ако един "бизнесмен* не е в състояние да организира работата си така, че да докара едни поне 1000 лева за служителите си, по-добре да зарязва бизнесменството и да се захваща с нещо, което да му е във способностите.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари