Експерти: Има недостиг на персонал в държавните психиатрични болници

0
Броят на леглата е достатъчен, но е непропорционално разпределен
Броят на леглата е достатъчен, но е непропорционално разпределен

Броят на леглата е достатъчен, но е непропорционално разпределен

В Северозападния регион има осем легла на 10 000 души, а в Югозападния -1,7 легла на 10 000 души. В Южен централен- 2,9 легла на 10 000 души. В едно място има свръхпредлагане на легла, а на другото има недостиг. Това каза директорът на дирекция „Психично здраве и превенция на зависимостите” в Националния център по обществено здраве и анализи Захари Зарков, който представи изготвен мониторинг пред Временната комисия за защита на правата на психичноболните пациенти и изготвяне на законодателни промени, които да ги гарантират в Народното събрание.

По думите на д-р Зарков има недостиг на медицински персонал – сестри, лекарски асистенти и санитари, недостиг на социални работници и психолози във всички психиатрични структури. Критичен е недостигът на лекари в област Видин, Смолян и Ямбол, заяви експертът. Той обясни, че "критичен недостиг" означава, че има база, но няма специалисти, които да работят. "Като най-критично" д-р Зарков определи спешната нужда от разкриване на легла в Южен централен и Югозападен регион.

Д-р Захари Зарков представи и изводите и препоръките от мониторинга, като подчерта, че е нужна актуализация на всичките психиатрични структури. По предварителна оценка сумата пари за лечение на пациент трябва да се увеличи със 100%, каза още експертът. Той призова и за осигуряване на финансиране за покриване на минималните стандарти като площ и самостоятелен санитарен възел.

По данни на Министерството на здравеопазването, представени днес пред комисията от д-р Тодорова, има 273 постоянно пребиваващи в психиатрични болници, като в този списък влизат хората, които са в лечебното заведение от над 12 месеца. Разходите за всички 273 болни за една година, (за изминалата 2023 година) са близо 1 500 000 лева. Поради допустимите нараствания на разходите за 2024 година, с 20% повече, разходите за психичноболните трябва да бъдат индексирани също с 20%, каза още Тодорова.

Председателят на комисията Деница Сачева посочи, че от Министерството на здравеопазването е получена разнопосочна информация по отношение на разходите, издръжката и необходимостта от средства за психичноболните. Сачева обясни, че цифрите варират между пет и седем мил. лева, а сега се говори за един милион и половина, също така броят на постоянно пребиваващите в психиатрични болници също варира от 198 до близо 300 в представените данни днес. Объркани сме какви са реалните статистически данни и бюджетни параметри, коментира Сачева.

Д-р Тодорова обясни разликата в цифрите за психичноболните с това, че по изискване на комисията са представени пациенти, които са трайно пребиваващи в психиатрична болница от над 12 месеца. Тоест, броят им сега и преди три месеца е различен, защото през тези три месеца нови пациенти преминават границата от 12 месеца. Относно бюджета представителят на Министерството на здравеопазването обясни, че в писмото, подадено от комисията, пише думата "издръжка", а в нея влизат разходите за храна, лекарства и допълнителни разходи за болницата.

Председателят на комисията коментира, че всички народни представители се застъпват затова бюджетът на психиатричните болници да бъде увеличен и да не се тълкува думата „издръжка“ в чисто счетоводен смисъл. Сачева посочи още, че бройката на хората, които се лекуват в психиатрични болници , в такъв случай се увеличава, на предишното заседание на комисията те са били 200, а сега са 273, което показва, че проблемът се задълбочава. Апелираме Министерството на здравеопазването да си свърши качествено работата, каза още Сачева.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Елка Налбантова посочи, че по Закона за социалните услуги се изготвя карта, затова какви са нуждите на населението, като самите общини трябва да направят анализ на потребностите си. От получените данни става ясно, че лицата над 18 години, които са заявили нужда настаняване в лечебно заведение, са над 5 000. В нашите списъци чакащите настаняване са 2 042 души, разликата е в близо 3 000 души, посочи Налбантова. По думите ѝ при наличие на достатъчен ресурс тези услуги биха могли да се отворят доста по-рано и бързо.

Налбантова посочи, че хората с психиатрични проблеми, които имат и решение на ТЕЛК, могат да бъдат настанени в резидентна услуга и да получат финансова подкрепа.

На миналото заседание на комисията министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков подчерта, че един от сериозните проблеми, който трябва да се реши, е увеличаването на заплатите на медицинските сестри и лекарите, работещи в държавните психиатрични болници, пише БТА. В бюджета на Министерството на здравеопазването за тази година не са предвидени средства за повишаване на тези възнаграждения, посочи още той. По думите му от Министерството на здравеопазването са поискали в Министерството на финансите да направят корекция на средствата, които са предвидени за изграждане на 300 амбулатории и те да бъдат предвидени за изграждане на центрове за психично здраве. Отговорът от Министерството на финансите е, че до този момент няма предвидени средства, допълни министър Хинков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари