Експерт: Срокът на годност на панелните сгради у нас е изтекъл

1
​Най-уязвими при земетресение се оказват първите етажи на панелните блокове
​Най-уязвими при земетресение се оказват първите етажи на панелните блокове

Най-уязвими при земетресение се оказват първите етажи на панелните блокове

България се намира в сеизмична зона.

Трагедията от понеделник в Турция отново повдигна въпроса безопасни ли са сградите, в които живеем и могат ли да издържат на трус с подобна сила и интензивност. Строителният инженер Владимир Жиянски споделя подробности в ефира на NOVA .

У нас има около 14300 панелни сгради, обясни той. Първите са построени през 50-те години на ХХ век, а съгласно българските стандарти експлоатационният им период е около 50 години, допълни експертът.

„Големият проблем при панелното строителство е фактът, че по отношение на енергийната ефективност не са спазени изискванията и навсякъде се прави саниране, което касае единствено и само външна изолация, допълни инженерът. По думите му слабото място при този тип сгради е свръзката между вертикалните и хоризонталните стени.

Най-уязвими при земетресение се оказват първите етажи на панелните блокове - над монолитната част на строежа.

„Тези сгради трябва да бъдат проверени и ако се установи неточност - нарушаване на заварките между хоризонталните и вертикални панели, трябва да бъдат разрушени. Не можем да бягаме от тази отговорност и да рискуваме живота на хората”, категоричен е инж. Жиянски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    3
    Този
    Тези дето събарят без разреже ие вътрешни стени на жилищни сгради да бъдат наказани ама нито вътрешен контрол от домоуправител нито от община при подаден сигнал С чували се хвърлят тухли от събори и вътрешни стени . Ама един ден .Боже опази
  • 12
    2
    daskal
    Кретен! Изтекъл е срокът на годност на мозъка ти. Панелките могат да живеят 100 и повече години. Какво му има на стоманобетона? Какво пречи да се укрепят металните връзки? Как така ще събаряте жилищата на хората?!
  • 17
    1
    емо
    я извадете хората от панелките пак по някоя програма за зелена оранжева енергия та да приберете парите а че хората сте оставили на палатки не е проблем
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари