Експерт: Платили сме 1 милиард повече за природен газ

0
България да вземе рафинерията на "Лукойл–Нефтохим" под държавно управление, каза Красимир Манов
България да вземе рафинерията на "Лукойл–Нефтохим" под държавно управление, каза Красимир Манов Видео: NOVA

България да вземе рафинерията на "Лукойл–Нефтохим" под държавно управление, каза Красимир Манов

Платили сме около 1 млрд. повече за природен газ на годишна база като общество. Ние плащаме сметката за некомпетентното и некадърно управление в енергетиката на служебния кабинет на Радев. Визирам и за скъпия газ в Чирен, заради който плащахме през зимата 30-40% по-скъпо. Това каза за ''Твоят ден" по NOVA Красимир Манов, енергиен експерт.

"Цените на природния газ са относително ниски, но пак са с 10 лева по-високи на мегаватчас от тези на международния пазар TTF. Това са над 100 млн. повече на годишна база", посочи той.

По думите му на площадката на атомната централа у нас има 927 тона ядрени отпадъци. "От 2015 г. не сме ги изнасяли за Русия, както беше по договор. Това беше решение на Теменужка Петкова по време на ГЕРБ. Относно ВЕИ - нашите електрически мрежи не са готови за вкарване на сериозно количество. Друг сериозен проблем е, че след сключването на договори между служебния кабинет и Турция, но на софийския форум за солидарност не присъстваха Турция и Гърция. ПАВЕЦ "Чаира" също представлява сериозен проблем - няма решение какво ще се случи. Изненадващо беше как експерти от МЕИ твърдяха, че им е възложено за 10 000 лева да направят експертиза и на базата на нея министър Христов каза, че нямало да са 2 млрд. лева разходите за възстановяване, а 200 млн. Откъде идва огромната разлика? Създателите на централата дори не бяха дошли", обясни експертът.

Според него политическите решения трябва да са на база на експертна оценка и разговори с енергийния бранш. "Над 4 млрд. са платени по проекта за АЕЦ "Белене", но той няма да се състои. Не е имало проблем с природния газ. Няма и да има проблеми, природният газ в Чирен е 450 млн. кубика са вътре, още 100 млн. ще се нагнетят, цената вече е 35 евро на мегаватчаса. Трябва да се насочим към проблема с "Лукойл–Нефтохим" - България да вземе рафинерията под държавно управление", коментира Манов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари