Експерт от БАН: Не може да бъде вярно, че Омикрон ще сложи край на пандемията

1
Трябва да има поне 80 процента имунизирано население в глобален мащаб, за да можем да кажем, че сме се справили, заяви акад. Богдан Петрунов
Трябва да има поне 80 процента имунизирано население в глобален мащаб, за да можем да кажем, че сме се справили, заяви акад. Богдан Петрунов Видео: NOVA

„Не вярвам, че Омикрон ще сложи край на пандемията. Появяват се нови варианти на вируса непрекъснато. Мутацията на вируса е нормален биологичен процес. На всички вирус – не само на този. Ще има още много други мутации. Въпросът не е в това дали ще изчезне пандемията с Омикрона, а с това, какви мерки ще се предприемат. В момента една от тази мерки е имунизацията”.

Това заяви в студиото на „Събуди се” по NOVA aкад. Богдан Петрунов от Българската академия на науките.

Той  беше категоричен, че бустерната доза стимулира производството на антитела. „Не мога да си представя обаче, че непрекъснато ще си правим бустерна доза. Трябва да имаме имунизационна политика, подобна на тази срещу грип. Както всяка година СЗО определя какви са циркулиращите щамове – така трябва да има и ваксина срещу COVID-19, която да се поставя веднъж годишно, съобразно текущите варианти. Данните, които имаме досега показват, че имунитетът след ваксина трае между 8 и 10 месеца”.

По думите му колкото повече ваксинирани хора има, толкова по-малко мутации ще има. „Трябва да има поне 80 процента имунизирано население в глобален мащаб, за да можем да кажем, че сме се справили. Разработват се непрекъснато ваксини, които да противодействат на циркулиращите в момента варианти. Но дори и настоящите ваксини защитават достатъчно от тежко протичане на вируса. Няма никакво съмнение, че текущите ваксини предпазват и от Омикрон, подчерта той.

Прекаляването с антибиотици носи огромен риск. Опитваме се да убедим не само хората, но и лекарите, че безконтролното изписване на антибиотици е опасно. Ще стигнем до момент, в който ще има такава резистентност към бактериите, че няма да има антибиотик, с който да ги лекуваме”, посочи академикът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    Хм
    На 85 години човек трябва да се грижи за простатата и хемороидите си, а също да си е написал завещанието! Телевизионните изяви не са за опикани и некъпани папардаци.
  • 2
    3
    Сус, бре!
    И на тоя да му ЕПМ! Некрологът се подава от джоба му, тръгнал наклон на уя ми да дава и да ръси мозъчна диария по телевизията срещу заплащане, разбира се!
  • -3
    2
    mi
    Чудно що не канят теб....
  • 5
    1
    Аман от ...
    Аман от академици, професори, математици... Дрънкат каквото им угодно, но защото има мисирки, които да ги канят в студията.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари