Експерт: Горивото няма да се стигне до 4 лева за литър

1
Петролът скочи с близо 5% за барел заради атаката на "Хамас" срещу Израел
Петролът скочи с близо 5% за барел заради атаката на "Хамас" срещу Израел Видео: bTV

Петролът скочи с близо 5% за барел заради атаката на "Хамас" срещу Израел

„За съжаление към вчерашния ден наблюдавахме едно поскъпване в цената на суровината и то в рамките на 4-5 долара. Това се дължи на факта, че пазарите и борсите изпитват страх този конфликт да не навлезе в една по-сериозна фаза, която да доведе до ограничаване на количествата продукт. Светът и пазарите са много разтревожени“, заяви Светослав Бенчев от Петролната и газова асоциация, цитиран от bTV.

Аз бих разгледал три варианта за развитие на конфликта. Единият е нещата да останат в този размер. Това означава една сухоземна операция в ивицата Газа, което би оставило цените на нива, подобни на тези, които виждаме днес. Вторият вариант е да има една проксивойна между Израел и един от доставчиците на пазара на суров нефт Иран. В такъв случай вероятно ще видим стойности на петрола малко под 100 долара. Третият и най-лош вариант е да видим една регионална война около Израел. Или спиране на танкери от Иран. Ще видим високи стойности. Някои анализатори говорят за 150-160 долара“, обясни той.

Според него горивото няма да се стигне до 4 лева за литър.

Това са основните очаквания и най-важното нещо, към което е насочено нашето внимание е доколко ще се идентифицира напрежението. Виждаме едно покачване на петролните котировки, но то не беше чак толкова сериозно около 90 долара е сортът Брент. Има много вторични ефекти и дори невидими, но подобни ситуации имат много широко влияние“, каза икономистът Владимир Сиркаров.

Според него най-мрачният сценарий би бил този, ако се премине към директна конфронтация между Израел и Иран.

Прогнозите са за 150 долара. Икономическият растеж ще се понижи до 1,7%. Агрегираните сметки са за 1 трилион загуба от нереализиран потенциал в икономически аспект“, добави Сиркаров.

По думите му може да се покачи инфлацията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    Bonkerz
    Кво ни плашат със спиране на износа от Иран? Иран е удвоил износа си, сравнено с миналата година, продава го мн евтино предимно на Китай и пак едва стига почти 2-3 % от световното производство. А сега платите че цените в бензиностанциите ще скочат с 33% до 4 лв, я възирайте с това пламенен и всяване на паника, кви 150 долара за барел сънувате, плашила такива...
  • 3
    3
    ...
    2008-ма петролът също стигна такива такива нива, че даже и отгоре. Но тогава бензинът едва доближи 3-те лева. А сега, и без нищо мина, че и ги подмина. Че ни плашат и с още. Няма насищане тая лакомия.
  • 2
    2
    Мартин
    Да, разбира се, ще е 3.99
  • 6
    1
    ...
    ама 3-3,50 може.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари