Експерт: Ако един "Кугър" кацне на "Пирогов", ще се намери на ниво -2

0
Мариян Боновски сравни Кугъра с ТИР
Мариян Боновски сравни Кугъра с ТИР Видео: bTV

Мариян Боновски сравни Кугъра с ТИР

ХЕМС е цяла система, не е само един медицински хеликоптер. Това означава, че ако има катастрофа, се обаждаме на спешния телефон 112 и оттам операторът решава дали да се прати хеликоптер или линейка, но хеликоптерът трябва да излети до петата минута. Така че ХЕМС не е само до купуването или правенето на хеликоптери, трябва да се пипне и самата система 112, защото сега в междинните разговори се губи между 8 и 10 минути. Такова мнение сподели в студиото на "Лице в лице" по bTV инж. Мариян Боновски относно медицинските хеликоптери.

"Трябва да се изгради тази система ХЕМС, за да имаме 6-7 бази и за да може в рамките на 30 мин. хеликоптерът да стигне до пострадалия и да го закара за 30 мин. до болницата, това е т.нар. златен час'', поясни инж. Боновски.

Относно идеята военните ни хеликоптери "Кугър" да се преобразуват във въздушни линейки той отговори, че няма как военен хеликоптер да бъде въздушна линейка.

Един "Кугър" е около 9 тона, а един медицински хеликоптер не трябва да превишава 3,5 тона. Ако "Кугър" кацне върху "Пирогов", ще се намери на ниво -2, заяви още експертът и посочи, че "Кугър"-ите могат да се ползват за други цели, като например за евакуации и гасене на пожари.

"Площадките трябва да са на болниците, защото това са маневрени хеликоптери. Да отидеш да спасяваш някого с военен хеликоптер е все една да спасяваш човек с ТИР'', добави инж. Мариян Боновски.

По думите му цената на един европейски хеликоптер е около 6,5 млн. евро, а на американски – около 7,5 млн. евро и допълни, че Северна Македония разполага с два медицински хеликоптера, но не и с изградена система ХЕМС.

Когато се прави ремонт на "Пирогов", нека от сега да се помисли за хеликоптерна площадка. Защото в момента само на Окръжна болница има такава площадка, която отговаря на всички стандарти, посочи в заключение експертът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари