Екрем Имамоглу: Истанбул се нуждае от 40 милиарда долара, за да се подготви за земетресение

0
Най-големият турски град се намира близо до голяма разломна линия
Най-големият турски град се намира близо до голяма разломна линия

Сумата е три пъти по-голяма от годишния бюджет на град Истанбул, но трябва да сме готови, преди да е станало твърде късно, заяви кметът

Най-големият турски град Истанбул, който се намира близо до голяма разломна линия, се нуждае от спешна програма за урбанизация на стойност "около 30-40 милиарда долара", за да се подготви за очаквано силно земетресение, заяви днес кметът на града Екрем Имамоглу, цитиран от ДПА и БТА.

"Сумата е три пъти по-голяма от годишния бюджет на град Истанбул, но трябва да сме готови, преди да е станало твърде късно", заяви Имамоглу пред научен съвет.

Според доклад от 2021 г. на сеизмологичната обсерватория Кандилли в Истанбул евентуално земетресение с магнитуд над 7,5 ще нанесе щети на близо 500 000 сгради, обитавани от 6,2 млн. души, което е около 40 процента от населението на града.

15-милионният индустриален мегаполис и културен център Истанбул се намира в непосредствена близост до линията на Северноанадолския разлом. Над 18 хиляди души загинаха при голямото земетресение през 1999 г., което засегна района на Мраморно море, включително Истанбул.

Наскоро Истанбул евакуира близо 100 училищни сгради поради рискове, свързани със строителството. Училищата ще бъдат укрепени или наново изградени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари