Екоминистърът мълчи за откритите 750 тона опасни отпадъци край Шумен

1
Същите отпадъци са останали незабелязани от РИОСВ
Същите отпадъци са останали незабелязани от РИОСВ

Същите отпадъци са останали незабелязани от РИОСВ

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров запази мълчание за откритите 751 тона опасни отпадъци в землището на град Шумен, за които Специализираната прокуратура съобщи преди три дни. От обясненията му обаче се разбра, че същите отпадъци са останали незабелязани от регионалната екоинспекция и от община Шумен, пише Radian.bg.

Днес министър Димитров трябваше да отговори по време на парламентарния контрол на актуален въпрос на народния представител Иван Иванов, който попита: Какви опасни отпадъци са открити в Шуменско, къде точно в землището на Шумен са намерени и какви мерки са предприети за обезопасяването им? Депутатът подчерта, че по случая има пълно информационно затъмнение от местните власти и институции, които не до този момент не са дали никаква информация, въпреки притесненията на гражданите и ширещите се в общественото пространство различни страхове и предположения

Според информацията, получена от РИОСВШумен, при извършени през 2020 г. проверки не са установени такива опасни отпадъци, заяви от парламентарната трибуна министър Емил Димитров. Той допълни, че при извършени общо 54 планови и извънредни проверки на екоинспекцията не са установени нарушения при съхраняването на отпадъци. Министър Димитров съобщи, че е поискал отговор и от община Шумен. Общинската администрация също е декларирала, че не е констатирала нерегламентирано съхраняване на опасни отпадъци в района. Има обаче случаи на незаконни сметища от някои кметове, които после държавата чисти, каза екоминистърът, вероятно визирайки незаконното сметище в община Върбица, където беше засечен общински камион, изхвърлящ боклуци.

Министър Емил Димитров намекна, че намерените 751 тона опасни отпадъци вероятно са в били складирани в кариери.

„По линия на прокуратурата са извършени проверки в бивши кариери, където са извършвани взривявания и прикривания“, каза министърът по повод откритите опасни отпадъци. Той обаче заяви, че без съгласие на разследващия прокурор няма право да разгласява информация и отказа повече подробности по темата, като прати депутата Иван Иванов да търси отговори в прокуратурата

„Вие министър на околната среда ли сте или чакате да ви прибере някой ден прокуратурата?“, репликира от трибуната народният представител. „Моята информация се базира на официално съобщение на прокуратурата, а вие ми казвате, че нито РИОСВ, нито общината, нито вие знаете за какво става въпрос!“, каза Иванов и отново подчерта, че хората в Шумен са разтревожени и иска да разберат дали има заплаха за здравето им от тези опасни отпадъци.

„Вие като криете информацията, също извършвате престъпление. Кажете поне какви мерки е предприело вашето министерство да предпазите хората, има ли охрана на тези отпадъци, изнесени ли са оттам?“, попита депутатът. И напомни на екоминистъра, че е избран като народен представител от Шуменски регион и има ангажимент към своите избиратели, на които дължи обяснения.

В отговор министър Димитров повтори, че не може да даде информация, тъй като по случая има досъдебно производство и информация се дава само със съгласието на разследващия прокурор и следовател.

„Оказал съм всякакво съдействие на разследващите и в Русе, и в Плевен, и в Червен бряг, Лом, Пазарджик, навсякъде, където вървят досъдебни производства за отпадъци, заяви екоминистърът. Той допълни, че отпадъците, намерени край Шумен, „не представляват опасност за населението, но не е това начинът, по който трябва да се складират“. „Като избран от Шумен съм положил всички усилия тези отпадъци да бъдат класифицирани, измерени и да се предприемат следващи действия“, каза министърът и приключи темата.

„Опасявам се, че се прикрива информация по толкова важен въпрос!“, коментира гневно след парламентарния контрол депутатът Иван Иванов и попита: „Те какво искат, да повторят в Шумен един втори Чернобил ли!“.

А шуменци продължават да гадаят в коя кариера и какви отпадъци са били складирани, как е било проспано транспортирането дотук на цели 750 тона, дали опасни вещества от отпадъците са проникнали в подпочвените води, има ли поражения върху природата. Засега отговори няма…

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари