Екологична бомба е на път да се взриви в Русе

0
Екологична бомба е на път да се взриви в Русе
Видео: БНТ 2

Опасен гудрон извира от старото русенско сметище. От утре общината започва разчистването му. Екологична бомба е на път да се взриви на старото русенско сметище. Заради горещото време заровеният преди години опасен продукт гудрон се е втечнил и е залял един от пътищата, а в района се разнася миризмата на токсичното вещество. Разчистването на гудрона започва от утре.

Специалистите оприличават гудрона с асфалт – когато е студено е твърд, но стане ли горещо се втечнява. На старото русенско сметище има 4 ями с 90 000 тона от токсичния отпадък, изхвърлен някога от бившя завод „Леон Таджер”. От 2009-та година бунището не се ползва и всяко лято смолистата течност потича по близката улица. Миризмата на гудрон се носи на метри от тук и трови хората, които живеят и работят наоколо.

“Мирише на киселина, на едно такова на никъде”, обяснява Петър Димитров.

“Аз даже идвам с фадромата, тука тези камъни аз съм ги слагал, за да не върви по пътя”, пояснява Алексей Николов – собственик на фирма в района.

Преди години една от ямите погълнала оставен багер, спомнят си специалистите. След сигнал екоинспекторите и хора от общината са направили проверка, а утре гудрона ще бъде изгребан от пътя.

“Най-вероятно ще го вкарат пак на сметището тука, защото това е опасен отпадък. Не искам да си помислям, при някакъв инцидент, особено в тези горещини, които престоят, да стане нещо, да се запали сметището. Не само Русе, но и Гюргево ще усетят”, коментира Свилен Иванов – зам.-кмет на Община Русе.

Крайният срок пътят да се почисти е сряда, казаха от екоинспекцията.

„На практика ще бъде временно решение, докато не избие от друго място, защото както казах това е течност и избива от където му е най-лесно”, обяснява Любомир Атанасов – началник на отдел в РИОСВ – Русе.

Най-доброто решение е гудронът да бъде запечатан завинаги. Община Русе има и проект за рекултивиране на старото сметище за 24 милиона лева. Очаква се скоро да бъде подписан договорът за финансиране с Предприятието за управление на отпадъците към екоминистерството.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари