Екип от френски и български лекари ще оперира днес Християн Пендиков

0
Предстои му лицево-челюстна реконструкция
Предстои му лицево-челюстна реконструкция Снимка: © NOVA

Предстои му лицево-челюстна реконструкция

Пребитият в Охрид секретар на българския културен център Христиан Пендиков трябва да бъде опериран. Предстои му лицево-челюстна операция. Младият мъж с българско самосъзнание беше нападнат на 19 януари и по-късно транспортиран в тежко състояние във ВМА - със счупена челюст, спукани ребра и шиен прешлен.

В "Денят започна" по БНТ председателят на фондация "Македония" Виктор Стоянов съобщи, че Пендиков пристигна у нас от Охрид без добра медицинска помощ и от болницата там са му казали да се прибира вкъщи и да чака ред за операция. Тенденциозно и дискриминиращо е отношението на много държавни структури към българите в Северна Македония.

"Рано тази сутрин имах разговори с няколко българи от там, предимно млади хора, които ми казаха, че възнамеряват да емигрират в България. През последните дни имам много такива разговори и всички казват, че няма живот за тях в РСМ", разказа Виктор Стоянов - председател на фондация "Македония".

По думите на Стоянов, при самия побой свидетели са извикали полиция, но са отговорили, че няма да дойдат, а да отиде сам до полицията. Опитали са да извикат линейка, но и тя е отказана. След като е бил пребит, той отива сам до полицията. След това отива и до болницата в Охрид, където е бил прегледан, направени са му изследвания и са му казали да се прибере вкъщи и да чака ред за операция.

Вчера външният министър на Северна Македония Буяр Османи, заедно с българския си колега Николай Милков, посетиха Пендиков. Двамата министри осъдиха остро нападението. Официално Скопие за пореден път обеща нулева толерантност към езика на омразата и насилието. За нападението е обвинен Илия Спасески - той ще лежи в ареста 30 дни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари