Екатерина Захариева: Много по-добре е между България и Македония да няма граници

0
И София, и Скопие губят от това да са в лоши отношения, каза бившият външен министър
И София, и Скопие губят от това да са в лоши отношения, каза бившият външен министър Снимка: Facebook

И София, и Скопие губят от това да са в лоши отношения, каза бившият външен министър

РС Македония трябва да извърши необходимите реформи и да изпълни условията, ако иска да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз. Това заяви депутатът от ГЕРБ Екатерина Захариева, заместник-председател на Комисията по външна политика в 49 НС и бивш министър на външните работи (2017-2021 г.)

Повод за нейния коментар е предстоящото гласуване в македонския парламент на включването на българите в Конституцията на РСМ. Това е едно от основните изисквания, залегнало в т.нар. „френско предложение“, което властите в Скопие са приели да изпълнят преди да започнат същински преговори за присъединяване.

Захариева призова македонските ни съседи и приятели да не се страхуват от промените, информира БГНЕС.

„Промяната на Конституцията на РСМ не е нищо страшно. Българите са част от действителността в РСМ и това трябва да се приеме“, подчерта бившият ви първи дипломат.

Тя е категорична, че е от полза и за двете държави да отворят нова страница в своите взаимоотношения. „И София, и Скопие губят от това да са в лоши отношения. Много по-добре е да нямаме граници помежду си и бизнесът да се развива. Важно е хората да могат да се срещат и да общуват свободно без да се страхуват“, заяви Захариева.

В същото време тя напомни, че за да се случи всичко това, Скопие трябва да изпълни условията на преговорната рамка и да приеме, че българите са част от РСМ.

„Трябва да се прекрати дискриминацията срещу българите, както и зачестилите напоследък случаи на физическо и вербално насилие. И всичко това е добре за РСМ и гражданите на тази страна, за да се чувстват самите те добре в родината си, а не да емигрират“, призова Екатерина Захариева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    неправилно
    Който си търси проблеми, накрая ги намира.
  • -1
    1
    правилно
    македония трябва да стане 29-тата Българска административна област и да се говори на Български, а не на развален македонски диалект, който звучи по-грозно от цигански
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари