ЕК: Все още не е обявено официално дали е одобрен новият мост при Русе

0
На 24 януари ще стане ясно дали е одобрено за финансиране предпроектното проучване за нов мост над река Дунав
На 24 януари ще стане ясно дали е одобрено за финансиране предпроектното проучване за нов мост над река Дунав

На 24 януари ще стане ясно дали е одобрено за финансиране предпроектното проучване за нов мост над река Дунав

Дали предпроектното проучване за нов мост над река Дунав между Русе и Гюргево действително е одобрено за финансиране от Европейската комисия ще стане ясно на 24 януари. Към момента няма официална информация за този проект.

Това съобщиха от представителството на ЕК в България във връзка с появилите се информации, че одобрението вече е факт, предаде Русе Медиа.

Запитването бе направено заради противоречивите новини, които идват от официалните власти в България и Румъния.

Във вторник зам.-министърът на транспорта Димитър Недялков обяви, че до края на януари се чака решение от ЕК за втория мост. В същия ден в своята фейсбук страница румънският министър на транспорта Сорин Гриндяну написа за срещата си с посланиците на САЩ в Букурещ и Гърция, на които е казал и за „и неотдавнашното одобрение от Европейската комисия за финансиране на изграждането на втори мост над Дунав в Гюргево-Русе“.

Публикацията на румънския министър бе тиражирана като официална новина от медиите в Румъния, откъдето стигна и до България. До момента обаче няма нищо обявено официално на сайта на транспортното министерство на Румъния, нито пък е потвърдено от българска страна.

От представителството на ЕК в България заявиха, че на 24 януари се очаква Комисията да обяви публично избраните проекти в рамките на третата покана за представяне на предложения за военна мобилност по линия на Механизма за свързване на Европа (МСЕ) — инструмента на ЕС за стратегически инвестиции в транспортна инфраструктура. Едва тогава ще се знае кои проекти са били избрани.

Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда е получила 112 предложения за проекти до крайния срок 21 септември, като иска над 3,7 милиарда евро финансиране от ЕС в рамките на тази покана за предложения. Тя стартира на 3 май 2023 г., а бюджетът е 790 милиона евро.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари