ЕК: Увеличаването на популацията на вълците вещае опасност

3
Неотдавна глутници вълци се завърнаха в региони на ЕС, където от десетилетия отсъстваха, нападаха добитък и внасят напрежението в земеделските и ловните общности
Неотдавна глутници вълци се завърнаха в региони на ЕС, където от десетилетия отсъстваха, нападаха добитък и внасят напрежението в земеделските и ловните общности

Неотдавна глутници вълци се завърнаха в региони на ЕС, където от десетилетия отсъстваха, нападаха добитък и внасят напрежението в земеделските и ловните общности

Завръщането на вълка в Европа представлява "реална опасност" за добитъка и живота на хората, предупреди Европейската комисия (ЕК), като обяви плановете си да преразгледа статута на защитен вид на хищника, съобщи „Евронюз“, цитирана от БГНЕС.

След все по-силните призиви на европейските фермери изпълнителният орган на блока ще навлезе в "нова фаза" на процеса на вземане на решение дали да понижи природозащитния статус на вълците, като събере съответните данни от местните общности и учените.

"Трябва да разполагаме с актуална информация и данни за състоянието на вълка, за да можем да предприемем по-нататъшни действия", заяви говорител на ЕК.

Понастоящем видът е строго защитен съгласно Директивата за местообитанията, приета през 1992 г., която забранява умишленото улавяне или убиване на вълци в дивата природа.

Но неотдавна глутници вълци се завърнаха в региони на ЕС, където от десетилетия отсъстваха, нападаха добитък и внасят напрежението в земеделските и ловните общности.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен беше лично засегната през септември миналата година, когато нейното 30-годишно пони Доли беше убито от вълк в Североизточна Германия.

"Концентрацията на вълчи глутници в някои европейски региони се превърна в реална опасност за добитъка, а потенциално и за хората", заяви Фон дер Лайен в изявление в понеделник.

Дерогациите от Директивата за местообитанията позволяват на земеделските стопани да предприемат целенасочени мерки за защита на своите култури и поминък, като например използването на капани за "мек улов" на вълци.

Председателят на ЕК призова местните и националните власти "да предприемат действия, когато е необходимо", като прилагат такива дерогации.

Земеделските общности в Европа призоваха да се понижи природозащитният статус на вълците в отговор на нарастващата заплаха, която представляват вълчите глутници.

В резолюция на Европейския парламент (ЕП) от ноември миналата година Комисията беше призована да подкрепи селскостопанския сектор, като осигури по-голяма гъвкавост при защитата на добитъка им от нападения.

Европейската народна партия (ЕНП), най-голямата група в Парламента, оглави подобни призиви, като се позиционира като защитник на правата на фермерите в ключовите реформи на ЕС в областта на околната среда.

Австрия, Белгия, Чехия, Франция, Германия и Италия са сред държавите-членки на ЕС, в които се наблюдава драстично увеличение на броя на убитите животни. В Австрия, където броят на добитъка, убит от вълчи глутници, според съобщенията се е увеличил с 230% до 680 през 2021 г., няколко региона противоречиво разрешиха убиването на вълци.

Природозащитници и неправителствени организации твърдят, че подобно убиване е в нарушение на правото на ЕС.

По-рано тази година 12 министри на околната среда от ЕС изпратиха писмо до европейския комисар по околната среда Виржиниус Синкевичюс, в което призоваха изпълнителната власт да не "отслабва правната защита на вълка". Писмото, инициирано от Словакия, беше подписано от министрите на България, Германия, Гърция, Испания, Ирландия, Кипър, Люксембург, Австрия, Португалия, Румъния и Словения.

"Бавното възстановяване на популациите на вълците в ЕС трябва да се празнува, а не да се страхуваме", заяви Рейнеке Хамелеерс, главен изпълнителен директор на Еврогрупата за животните, в отговор на съобщението на ЕК.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    2
    123
    Според мен педерастите носят по-голяма опасност в Европа от вълците. Психично болни са до един а им раздават и ръководни постове в ЕП.
  • 11
    1
    Ох,
    Има ли нещо, което да не пречи на ЕК...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари